Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo kultni reditelj Božidar Nikolić

  Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini.

  Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu Tamna strana Sunca.

  Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji dobro je ispekao tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

  Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

  Režirao je neka od kultnih ostarenja poput Balkanskog špijuna (zajedno sa Dušanom Kovačevićem), Tri karte za Holivud, Balkanska braća, U ime oca i sina.

  Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju Tamna strana Sunca. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

  Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u Tamnoj strani Sunca pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život.

  Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film „Beštije“ (1978), a onda i za „Život je lep“ (1985).

  Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za Balkanskog špijuna.

  Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE