Premijerka otkrila - PROSEČNA PLATA u IKT industriji 175.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka otkrila – PROSEČNA PLATA u IKT industriji 175.000 RSD

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što je veći suficit od bilo koje druge industrije, napominjući da je u toj oblasti Srbija već postigla rodnu ravnoporavnost.

  Brnabić je, na otvaranju konferencije “Women in Tech”, održanoj u organizaciji kompanije Huavej i AFA zajednice u Jugoslovenskoj kinoteci, poručila da se došlo do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji, objavila je Vlada.

  Dodala je da je Srbija u toj oblasti na početku i da je stvorena osnova za dalji rast.

  “Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam meseci 388 miliona evra, auto-industriji 414 miliona evra, a u poljoprivredi 430 miliona evra. IKT je zaista nosilac razvoja, ekonomskog rasta i dodate vrednosti koja se ovde stvara”, naglasila je Brnabić.

  Prema njenim rečima, prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta je veća od prosečne plate u Srbiji i iznosi 175.000 dinara.

  Premijerka je navela i da u Kancelariji za IT i eUpravu radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice, kao i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

  Brnabić je istakla i da Vlada pomaže razvoj IKT sektora, kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u svojoj zemlji i da tu osnuju porodice i grade karijere, da oni koji su otišli mogu da se vrate, kao i da stranci koji žele da ovde dodju imaju priliku da pronađu posao.

  Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji NJ.E. Čen Bo, istakla je da razvoj tehnologije pruža sve više prilika za napredovanje žena.

  “Žene igraju sve veću ulogu u svim oblastima. Srbija sada ima prvu predsednicu Vlade, a Kina ima prvu ambasadorku u Republici Srbiji. Tako je i u oblasti tehnologije. U Kini, u okviru ovog sektora zastupljeno je više od 36 miliona žena, što je 40 odsto od ukupnog broja. Dve Kineskinje, akademici, igrale su ključnu ulogu u lečenju pacijenata i razvoju vakcine u sadašnjoj borbi protiv epidemije. Vlada Republike Srbije ulaže velike napore kako bi stvorila što više prilika za podsticanje razvoja žena i nadamo se da će kineska i srpska strana u budućnosti još više sarađivati, kao i da će kompanija Huawei zapošljavati veliki broj talentovanih žena u Srbiji”, izjavila je NJ.E. Čen Bo.

  Huawei posvećen ohrabrenju mladih žena

  Mariann Gecse, direktorka odnosa sa javnošću i komunikacija kompanije Huawei Technologies, za oblast Mađarske i Zapadnog Balkana, istakla je da je Huawei posvećen cilju da ohrabri i inspiriše mlade devojke i žene da postanu naučnice, tehnološki stručnjaci, inovatori i lideri digitalnog doba.

  “U digitalnoj eri, najvažnija mera za premošćivanje rodnog jaza je obrazovanje. Bilo da je reč o fakultetskom obrazovanju ili nekoj drugoj vrsti društvene obuke, zaključak je da moramo da pružimo ženama više mogućnosti za učešće u digitalnoj profesiji. U kompaniji Huawei verujemo da žene mogu da oblikuju svet koji nas očekuje u budućnosti i to je ujedno i naš krajnji cilj – da ih što više inspirišemo u tome. Naše koleginice su u dosadašnjem radu imale jedinstvenu ulogu i dale značajan doprinos kompaniji. Mnoge od njih su se istakle i postale izvanredni lideri. Uspešne žene zaista postoje i ima ih među nama”, izjavila je Mariann Gecse.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE