Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ikea povlači popularni proizvod

  Ikea premešta proizvodnju u Tursku

  Švedski lanac trgovina nameštaja IKEA planira da usmeri veći deo proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabavke i snizio troškove prevoza, izjavio je finansijski direktor turskog ogranka.

  IKEA planira da u Turskoj proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom ih izvozi. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

  „Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije covida, nastojimo više da proizvodimo u Turskoj“, izjavio je Rojtersu glavni finansijski direktor Kerim Nisel, nenavodeći koliko bi kapaciteta moglo biti premešteno.

  „Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna“, rekao je Nisel, „da možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih pokušati transportirati širom sveta.“

  Već ima sedam trgovina u Turskoj

  Cena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijskih 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

  „Racionalnije je proizvoditi (robu) bliže mestu prodaje. Zato je želimo proizvoditi u Turskoj“, istakao je Nisel.

  Kompanija u Turskoj ima sedam trgovina i već izvozi tri puta više iz te zemlje nego što u nju uvozi. Trenutno tamo proizvodi tekstilne, staklene, keramičke i metalne proizvode namenjene globalnom izvozu.

  IKEA najavljenom selidbom sledi primer drugih velikih evropskih brendova kao što je Benetton, koji je odlučio približiti proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu, dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podseća Rojters.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE