Premijerka o HITNOJ NABAVCI vitamina: Monstruozne insinuacije da se neko UGRAĐIVAO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka o HITNOJ NABAVCI vitamina: Monstruozne insinuacije da se neko UGRAĐIVAO

  Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je kao “sumanute” i “sulude” navode da je pri nabavci vitamina za penzionere bilo sukoba interesa, jer je u taj posao uključena osoba, za koju je predsednik Srbije Aleksanadr Vučić rekao da mu je prijatelj.

  „Ponovo prebacujemo temu u neko polje koje ne treba da bude na prvom mestu, a to je zdravlje građana i briga, posebno o najstarijima. U Srbiji nemamo mnogo proizvođača vitamina, teško da mogu da zamislim da je od bilo koga nabavljeno, ne biste našli neki sukob interesa. Ovo je mala zemlja, svi se znaju, kada krenete da izvlačite pobočne veze svako može da se poveže sa svakim. Da ne skrećemo pažnju s najvažijeg, a najvažnije je da se za najmanje moguće sredstava nabavi najviše moguće vitamina ili bilo kojih drugih lekova za građane. Tako je urađeno i ovaj put, i kao što su bile strašne tvrdnje da se neko ugrađivao u cenu bolnice, monstruozne su insinuacije da se neko ugrađivao u cenu vitamina, meni je to sumanuto. A da li poznaje Vučić nekoga, poznaje milion ljudi, ne znam šta to dokazuje“, rekla je premijerka.

  Vučić: MALI “VITAMINSKI” POKLON za penzionere (VIDEO)

  9,4 miliona EUR po HITNOM postupku za vitamine

  Inače, vitaminski paketi koji su namenjeni starijim građanima, zdravstvenim radnicima i hroničnim bolesnicima plaćeni su 7,8 miliona evra bez PDV-a, odnosno 9,4 miliona evra (malo više od 1,1 milijardu dinara) sa PDV-om, pokazuju objavljeni podaci o sprovednoj javnoj nabavci. Kako piše Nova ekonomija, nabavka je označena kao hitna, zbog čega je sprovedena u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva.

  To znači da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, pozvalo pet firmi da dostave svoje ponude i onda izabralo odgovarajuću, umesto da je objavilo javni poziv na koji bi mogle da se prijave sve zainteresovane firme. Pozvane firme bile su Max Medica, Ervamatin, Slaviamed, Proton System i Goodwill Pharma, navodi Nova ekonomija.

  Sve kompanije osim Max Medice su posao i dobile. Ovlašćeni ponuđač te zajedničke ponude je firma Goodwill Pharma iz Subotice.

  To je ujedno bila i jedina dostavljena ponuda, navodi se u odluci o dodeli ugovora koja je doneta 12. marta ove godine. Ugovor je sklopljen tri dana kasnije, 15. marta.

  Ova kompanija sa sedištem u Subotici je u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Mađarske, 20 odsto vlasništva pripada Ferenec Jojartu takođe iz Mađarske, dok je 29 odsto udela u rukama Zoltana Tamaša iz Subotice, koji je ujedno i njen direktor.

  Vučić je krajem decembra prošle godine objavio svoju fotografiju sa ukrasom u obliku motora sa objašnjenjem da je to poklon od Tamaša.

  “Divan poklon od dobrog poznanika iz Subotice Zoltana Tamaša. Još samo da retro flašicu Coca Cole uspem da zamenim dobrom bocom vina i dobio sam najoriginalniji poklon za Novu godinu”, napisao je predsednik ispod fotografije.

  Izvor: N1/Nova ekonomija

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE