Premijerka našla vremena da sa Vesićem pusti EKO 2 liniju GSP-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka našla vremena da sa Vesićem pusti EKO 2 liniju GSP-a

  U Beogradu je danas startovala nova linija javnog gradskog prevoza, EKO 2, koja će saobraćati od terminusa “Dorćol (SRC 25. Maj – Milan Gale Muškatirović)” do terminusa “Beograd na vodi”.

  Reč je o liniji sa električnim autobusima u najužoj centralnoj zoni grada, čijim su uspostavljanjem stvoreni preduslovi za ukidanje autobuske linije broj 22A. Kupljeno je deset takvih vozila, od kojih osam saobraća na novoj liniji.

  Ova linija povezuje dve reke, SC „Milan Gale Muškatirović”, odnosno Dorćol i Beograda na vodi, a današnjem predstavljanju prisustvovala je lično i premijerka Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

  Trasa nove linije EKO 2 je SRC “Milan Gale Muškatirović”, Tadeuša Košćuška, Pjarona De Mondezira, Uzun Mirkova, Studentski trg, Vase Čarapića, Trg republike, Kolarčeva, Terazije, Kralja Milana, Trg Slavija, Nemanjina, Balkanska, Mihaila Bogićevića, Karađorđeva, Zemunski put, Bulevar Vudroa Vilsona, Beograd na vodi.

  Pored postojećih, na liniji će biti uspostavljena i nova stajališta – “Solunska” u ulici Tadeša Košćuška, “Cara Uroša” i “Studentski trg” u Uzun Mirkovoj ulici, “Savski most” i “Savski park” u Bulevaru Vudroa Vilsona, kao i stajalište “Kalemegdan” u ulici Pjarona de Mondezira.

  Na trasi će raditi osam vozila tipa elektrobus, sa vremenom obrta od 80 minuta i intervalom nailaska od 10 minuta, najavio je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  “Osim Sofije, jedini smo grad u regionu koji ima ekološke autobuse. To je inače deo naše strategije da do 2030. godine nemamo nijedno vozilo na fosilna goriva u javnom prevozu. Mi ćemo 2028. završiti prvu liniju metroa, 2030. drugu, u međuvremenu kupujemo autobuse čiji je pogon na prirodni gas. Već smo kupili stotinu autobusa, koji stižu tokom proleća, a postavljamo i gasne stanice. Po našem planu svake godine u narednih pet godina kupovaćemo stotinu autobusa na gas, kao i novih deset elektroautobusa.To znači da kada 2030. proradi metro nećemo imati nijedno vozilo u javnom prevozu koje ide na fosilna goriva. Taj cilj postići ćemo pet godina posle Pariza, koji je dao sebi zadatak da to uradi 2025. godine.”, naveo je Vesić u objavi na Fejsbuk profilu.

  U Beogradu već saobraća jedna eko linija – EKO1 autobus koji ide od Vukovog spomenika do naselja Belvil na Novom Beogradu . Na tom pravcu ima 16 stajališta.

  BG: Od ponedeljka još jedna EKO linija i počinje izgradnja Linijskog parka

  Izvor: BIZLife

  Foto: Goran Vesić/FB profil

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE