Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prekida se osiguranje pošiljke ukrajinskog žita

  Askot koji je deo osiguravajuće kompanije Lojd of London prekida da osigurava nove pošiljke na ukrajinskom crnomorskom koridoru za izvoz žitarica zasnovanom na sporazumu između Ukrajine i Rusije, rekao je danas visoki zvaničnik kompanije.

  Predstavnik Askota Kris Mekgil naveo je da će ta kompanija prestati sa izdavanjem pokrića za te pošiljke sve dok situacija ne bude jasnija. „Osiguranje koje je već izdato i dalje stoji“, dodao je, a prenosi Rojters.

  Navodi se da su Askot i brokerska kuća Marš obezbedili za trgovce žitom krajem jula 50 miliona dolara za pokriće tereta svakog putovanja, što je dosad korišćeno za veliki deo pošiljki.

  „Sve pošiljke koje su bile preuzete prošle nedelje važe sedam dana, ali otada smo primetili pad podnesaka“, rekao je Mekgil.

  Markus Bejker, globalni šef za pomorstvo i teret u Maršu naveo je u odvojenom obraćanju da je promena u rizičnom okruženju u poslednjih 48 sati bila veoma primetna.

  „S obzirom na promenu okolnosti, nije iznenađujuće da su osiguravači doneli odluku da suspenduju predmete dok ne bude sve jasno“, rekao je Bejker.

  Rusija je saopštila da je bila prinuđena da se povuče iz sporazuma o transportu žitarica kroz Crno more nakon što su eksplozije oštetile brodove ruske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj.

  Rojters ističe da je Ukrajina potvrdila da je 12 brodova isplovilo sa 354.500 tona žitarica, što je najviše u jednom danu od početka programa i to sugeriše na otklanjanje zastoja nakon što je izvoz prekinut u nedelju.

  „Nadamo se da će obećanje da neće biti napadani komercijalni transport nastaviti da važi“, rekao je izvor na tržištu osiguranja.

  EU apeluje na Rusiju da odustane od suspenzije sporazuma o žitu

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE