PREDUZETNIČKA PRIČA: Kako se prijavom na konkurs može uštedeti 10.000 evra pri pokretanju biznisa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREDUZETNIČKA PRIČA: Kako se prijavom na konkurs može uštedeti 10.000 evra pri pokretanju biznisa

  Milan Ilić iz Leskovca na fakultetu je okupio svoj “Brotherhood Team” pa je tako nastao i naziv njegove firme “Studio arhitektonskog i grafičkog dizajna – BHD”.  U preduzetništvu je video mogućnost da se zaposli, upravlja svojim vremenom i ostvari zacrtane ciljeve.

  Milan i njegove kolege Miloš Vasković i  Ivan Kitić danas su okosnica tog tima. Odluku za pokretanje sopstvenog posla doneo je početkom 2016. godine a u julu iste godine registrovao je firmu. Na početku mu je pomogla supruga koja je pre njega postala preduzetnica. Kasnije i neki drugi.

  “Na taj korak sam se odlučio nakon tri godine rada kao freelancer tokom kojih sam radio za druge firme i inostrane klijente putem platformi. Isto sve to je radio i moj sadašnji tim. Verujem da je to zapravo put koji svaki freelancer mora proći da bi na kraju pronašao sebe i dobio odgovor na pitanje šta zapravo želi dalje. U tom periodu stekao sam iskustvo u radu sa klijentima – naučio da prepoznajem njihove potrebe i očekivanja, koje u najvećoj meri leže zapravo u njihovom načinu života i njihovim vrednostima. To iskustvo mi je bilo dragoceno nakon pokretanja posla”.

  Kao student, Milan se takmičio na konkursima, samostalno ili sa svojim timom i osvajali su brojne nagrade. Nazvali su sebe “Broteherhood Team” pa je tako kasnije nastala skraćenica u nazivu firme BHD.  Na početku mu je pomogla supruga, koja je pre njega postala preduzetnica, pa je proces odluke i celokupne orijentacije bio mnogo lakši jer nije morao da razmišlja šta, kako, kada…?

  BHD_2_promo

   “Za pokretanje biznisa bila mi je neophodna dobra tehnička oprema. U arhitekturi, koliko god da je rad arhitekte dobar, bez kvalitetne obrade fotografije, sve je uzalud. Zahvaljujući projektu Evropskog Progresa ‘Razvoj omladinskog preduzetnišva’ , na čijem konkursu sam se prijavio i prošao tri ciklusa, dobio sam svu neophodnu opremu za poslovanje – dva desktop računara, laptop, štampač i celokupnu kancelarijsku opremu. Da nisam dobio ovu pomoć morao bih sam da investiram oko 10.000 evra”, kaže Milan.

  Najveći izazov bio je okupiti BHD tim jer su svi bili u različitim gradovima i već su radili na nekim projektima. Strpljenje je u tom trenutku bilo od ključne važnosti.

  “Kada smo se okupili, sledeći izazov je bila raspodela obaveza i zaduženja. U poslovanju uvek ima nekih izazova, što je i jedna od čari preduzetništva. Danas se BHD studio bavi arhitekturom, dizajnom proizoda, grafičkim dizajnom i fotografijom. Prošlo je nešto više od godinu dana od osnivanja, ali uz ‘Always in work’ princip rada, normalne i zdrave progresije rasta, očekujemo da će sve ići dobrim tokom”.

  Za njega je svaki zadatak izazov i šansa za uživanje u poslu i licu zadovoljnog klijenta. Njihova misija je da prvenstveno budu ljudi koji stvaraju vrednost za druge a zatim i arhitekte.

  “U arhitektonskom i grafičkom dizajnu trenutno stanje na tržištu je nepredvidivo. Da bi firma opstala mora biti prilagodljiva i fokus ne može biti samo jedan segment poslovanja. Da bi bio uspešan u svim segmentima  moraš imati znanja iz više oblasti ili tim sastavljen od različitih stručnjaka. Izazovi sa kojima se danas susrećemo nekad su vezani za organizaciju vremena, poštovanje rokova, nekada za odluku da li će se nešto raditi ili ne, nekada za naplatu u definisanim rokovima”.

  BHD_3_promo

  Ono što mu nedostaje u poslovanju je veći poslovni prostor ali je strpljiv i veruje da će to uspešno rešiti jer postoji mogućnost za rad i u Leskovcu i u Nišu. Planova za budućnost ima i uglavnom su vezani za usavršavanje postojećih i razvoj novih segmenata poslovanja.

  Onima koji imaju nameru da se upuste u privatan biznis, Milan savetuje da slede dobre primere, pričaju sa ljudima koji su taj put već prošli,  pohađaju sve korisne besplatne ili plaćene edukacije na temu preduzetništva, informišu se o konkursima, neformalno se usavršavaju na svom ili nekom novom polju koje bi moglo biti vezano za novi biznis.

  “Preduzetništvo je jedna sasvim nepredvidiva avantura. Ako uspemo bićemo ponosni na sebe a ako ne imaćemo više iskustva da naredni put uspemo”, poručio je Milan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BHD

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE