Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREDUZETNIČKA PRIČA: Jedno po jedno rešavaš i biznis krene

  Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF), radi kao fitnes trener, bila je reprezentativac u tekvondou, zdravo se hrani. Svoj privatan biznis stvorila je u okvirima ovih kooridnata. Tamara Gorjup je odlučila da napravi zdravu, sirovu i ukusnu hranu i ponudi je tržištu. Tako su nastale “Zobalice”.

  “Želja za kreativnim ispunjenjem, u ovoj oblasti, kao i jedna vrsta slobode u kreiranju vremena, bili u osnovni motivi da krenem u ovaj posao. Završila sam DIF i radim kao fitnes trener a dugo sam se takmičila i u tekvondou i bila reprezentativac. Zdrava ishrana me je oduvek zanimala. Puno sam čitala o tome i isprobavala svašta, dok konačno nisam otkrila sirovu ishranu u koju sam se zaljubila. Mislim da je to nešto najbolje za svakoga. Poželela sam da napravim nešto zdravo, sirovo i ukusno a opet da zadovolji današnji brz način života, odnosno da se lako i brzo priprema”, kaže Tamara.

  Prvo je sama konzumirala svoje proizvode, pravila razne kombinacije, puno čitala o tom načinu ishrane. Biljke, povrće, voće, semenke, orašasti proizvodi – su namirnice od kojih je stvorila svoj proizvod.

  “Bila sam fascinirana koliko se dobro osećam, koliko imam energije s obzirom da sam aktivna ceo dan i držim treninge.  Povezala sam taj dobar osećaj sa načinom ishrane. Stvarno je delovalo posle otprilike nedelju dana takve ishrane. Od doručka koji je kombinacija zobalica i voća uz dodatak nekog biljnog mleka, čovek se vidno oseti bolje. Ima više snage, ne spava mu se kao posle jakog obroka, telo oseti da mu daješ prave stvari, hranljive materije”.

  zobalica3

  Malo po malo, i njen dečko  Siniša Povrenović, počeo je da ih jede, zatim i ostatak porodice i prijatelji. Ljudima se to svidelo.

  “Siniša je takođe fintes trener i dugo je u sportu. Njemu se dopalo što ima dobar obrok pred trening koji mu daje dovoljno energije a ne pravi težinu u stomaku. On je dao ime našim semenka i tako su nastale ‘Zobalice’. Uz pomoć prijatelja napravili smo znak, pakovanje, ispitali proizvod. Otvorili smo Facebook stranicu i nepoznati ljudi su počeli da se raspituju. Svidelo im se i naručivali su. Zbog toga smo odlučili da otvorimo firmu i ponudimo naš proizvod tržištu. Firmu ‘Zobalice’ osnovali smo prošle godine”.

  Tamara kaže da je imala sreću da je njen drug knjigovođa pa joj je pomogao da se snađe u svetu finansija. Taj deo posla za nju je bio stran i u početku je morala mnogo da uči.

  “Za pokretanje ovog posla nije trebalo puno novca. Više energije i posvećenosti, idejnih rešenja…jer u početku se rade manje količine a kasnije ih lagano povećavaš. Pronalaziš nove dobavljače, povećavaš količinu, smanjuješ cenu. Sve je to već tržištu poznato. Ti se samo ubaciš u taj sistem”, kaže ona.

  Konkurisali su sa start up kredit Nacionalne službe za zapošljavanje i uspeli da ga dobiju. To im je olakšalo početak poslovanja. Imali su i pomoć prijatelja jer su im na početku priskočili drugari koji su se bavili fotografijom, dizajnom, knjigovodstvom.

  zobalica1

  “Početak kao i svaki je težak jer ima puno nepoznatih stvari. Svoj proizvod znaš da napraviš ali sve propratno učiš – prodaja, fakture, knjigovodstvo, promocija. Jedno po jedno rešavaš i to krene. Nekih većih problema nije bilo. Možda je prednost što ovakvog proizvoda na tržištu nema. Ali upravo zato moramo stalno da objašnjavamo ljudima šta je to, kako se konzumira…”

  Tamara veruje da će uspeti da održi  nivo kvaliteta u vremenu oštre komercijalizacije i ispoštuje klijente koji joj ukazuju poverenje. Tržište je nemilosrdno i uvek traži nešto novo, ali ona veruje da će se sa tim izazovom izboriti. U budućnosti namerava  da unapredi proizvodnju i zadrži kvalitet. U planu su novi proizvodi – sirove čokoladice sa zobalicama, raw barovi…

  “Svakog ko namerava da krene u privatan biznis ohrabrhila bih da to učini. Svaka ideja sa malo novca može da uspe, uz rad i energiju. Ne može mnogo da se izgubi ako imaš svoju ideju, veruješ u nju i posvetiš se. Naravno da rizik postoji ali kako da znamo ako ne probamo”, poručila je Tamara.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Komentari

  • Budala

   Ma molim te, napravi uputstvo kako to jednostavno krene. Kome vi pričate bajke? Kao što je Marko Milošević nosio gajbice pa je zaradio prvi milion evra. Ili što je Boboljub Karić prodavao klaker i kabezu pa mu se prosvetlilo i posta je uspešan biznismen. ( od naših para od primarne emisije u vreme haosa koji i danas traje)

   • Shw

    " Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF), radi kao fitnes trener, bila je reprezentativac..." Samo trening budalo... misim zbog nick-a, ne mislim ja stvarno da si budala.. nego ocigledno ne znas kako izgledaju kondicioni trenizi u bilo kom sprotu, preduzetnistvo dodje ko mala maca nakon toga... :) pod uslovom da nadjes podjednaku strast i u radu sa svojim biznisom..

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE