Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pks

  Predsednik PKS: Hrane ima dovoljno, građani da ne brinu i ne prave zalihe

  Potražnja u prodavnicama stabilizovana i građani više ne prave zalihe, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.Naglašava da hrane ima dovoljno i da nije potrebno da građani razmišljaju o tome da li će je biti.

  „Sama potražnja je stabilizovana, ljudi ne prave zalihe hrane. Nema ni potrebe da se prave, jer kada pogledate koliko hrane imamo u proizvodnji, u silosima i magacinima, nema problema i ima je dovoljno. Nije potrebno da građani razmišljaju o tome da li će imati hrane“, naglašava Čadež.

  inflacija

  Upozorava da zamrznute cene osnovnih životnih namirnica mogu dovesti do poteškoća u snabdevanju i logistici, kao što se već desilo sa brašnom i šećerom.

  Marko Čadež za RTS navodi da izvoz Srbije raste i da se najviše izvozi na teritoriju Evropske unije, ali da raste izvoz i na druga tržišta.

  Pripreme za tešku zimu

  Ističe da se više i uvozilo, jer se Vlada priprema za težak zimski period koji dolazi, pa uglavnom uvozi energente.

  Što se tiče situacije u prodavnicama, Čadež poručuje da se svaki dan prati potražnja u maloprodaji i da se prvi udar smirio.

  „To je rešeno na taj način što su proizvođači pristali da proizvode više i da sa cenama sa kojima ne mogu da posluju sa velikim dobitkom i dalje snabdevaju tržište, ali to je nešto što ne može večno da traje“, upozorava Čadež.

  Što se tiče inflacije, kaže da to, nažalost, nije nešto na šta može mnogo da se utiče.

  „Inflacija je najviše vezana za rast cena energenata. Ostaje da se vidi kako će se kretati u narednom periodu. Čini mi se da možemo da očekujemo blagi rast nafte i naftnih derivata“, zaključuje Čadež i ističe da od toga zavisi i kako će se kretati ostale cene.

  „Hrane ćemo imati dovoljno, ali mora mnogo toga da se uradi da bi to bilo tako“

  Izvor: RTS

  Foto: PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE