Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pre tačno godinu dana talibani su zabranili avganistanskim devojčicama školovanje

  Ujedinjene nacije ponovo su pozvale talibanske vlasti u Avganistanu da preduzmu „hitne mere“ i ponovo otvore srednje škole za devojčice, ocenjujući da je „sramno“ što su zatvorene već godinu dana i da tako nešto ne postoji u svetu.

  „Navršava se godinu dana od isključenja devojčica iz srednjih škola u Avganistanu. Jedna godina izgubljenog znanja i šansi koje nikad više neće ponovo naći. Devojčicama je mesto u školi. Talibani treba da im dozvole da se vrate“, napisao je u tviter poruci generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

  Po dolasku na vlast u avgustu 2021. talibani su zabranili srednje škole za devojčice. Pokušaj da im se ponovo dozvoli pohađanje srednjih škola 23. marta trajao je samo nekoliko sati. Tog istog dana talibani su se predomislili i ponovo objavili da se škole zatvaraju, na veliku tugu hilljada devojčica koje su se u suzama vratile svojim kućama.

  Talibani od tada tvrde da je zabrana vezana za „tehničke probleme“ i da će nastava biti ponovo uvedena kada bude usvojen program baziran na islamskim shvatanjima.

  Talibani ukinuli Ministarstvo za žene i isključili devojčice iz škola

  Prema UN, „više od milion devojčica uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina sprečeno je da ide u školu protekle godine“, što nije slučaj za dečake za koje su škole ponovo otvorene 18. septembra.

  „Ovo je tragična godišnjica, sramna, koja se potpuno mogla izbeči“, saopštio je vršilac dužnosti šefa Misije UN za pomoć Avganistanu Markus Potzel.

  Talibani (Beta/AP)

  Dodao je da produženo isključenje devojčica iz srednjih škola nema nikakvo verodostojno opravdanje i da nema sličnog slučaja u svetu. On je rekao da uskraćivanje obrazovanja krši najosnovnija prava devojčica i žena, povećava rizik od marginalizacije, nasilja, eksploatacije i zloupotrebe.

  „Na talibanima je da stvore uslove povoljne za mir, inkluziju, bezbednost, ljudska prava i ekonomski oporavak. Međunarodna zajednica spremna je da podrži vladu koja predstavlja celokupno stanovnštvo i poštuje svoja prava“, zaključio je predstavnik UN.

  Od povratka na vlast talibani su uveli stroge propise za ophođenje žena u javnosti. Pored zatvaranja srednjih škola islamistički fundamentalisti zabranili su ženama brojne državne poslove. Takođe su im naredili nošenje vela, a najidealnije burke u javnosti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE