Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Talibani ukinuli Ministarstvo za žene i isključili devojčice iz škola

  Talibani su umesto ministarstva za žene uveli „ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina“ sa ciljem da nametnu rigidno tumačenje islama.

  Najnoviji potez je poslednji u nizu koji pokazuje povratak talibana na politiku strogih ograničenja prava žena i njihovog isključenja iz javnog života koju su sprovodili 90-tih godina kad su vladali Avganistanom.

  Talibani iz novog ministarstva rekli su da nisu bili obavešteni gde će biti novo ministarstvo za žene.

  Kada su objavili privremenu vladu 7. septembra talibani nisu pomenuli ministarstvo za žene, ali nisu rekli ni da će ga ukinuti.

  Talibani DOZVOLILI ŽENAMA da nastave studije

  Škole nisu za devojčice!?

  Talibani su, takođe, isključili devojčice iz avganistanskih srednjih škola, nakon što su naredili samo dečacima i učiteljima da se vrate u učionice.

  Učenice su za BBC rekle da su skrhane što se ne vraćaju u škole. „Sve izgleda veoma mračno“, rekla je jedna od njih.

  Portparol talibana saopštio je da se uskoro planira otvaranje ženskih škola, ali postoje strahovi da se Avganistan vraća surovoj vladavini kada je na snazi bila slična zabrana školovanja devojčica.

  Srednje škole su obično za učenike između 13 i 18 godina, a većina je izdvojena. Rojters prenosi da su se devojčice osnovnih škola vratile u odeljenja podeljena po polu, ali su se starije učenice suočile sa čekanjem bez jasnih naznaka da li će i kada moći da nastave školovanje na nivou srednje škole.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE