Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povratak u kancelariju

  Povratak u kancelariju i posledice te odluke

  U svetu u kojem je linija između kancelarije i doma bila izbrisana tokom pandemije, sada se nameće čudan paradoks: korporativni lideri se glasno zalažu za potpuni povratak kancelarijskom životu iako su, privatno, i sami svesni da je nemoguće zaposlenima oduzeti mogućnost rada na daljinu.

  Sa jedne strane, postoji hor direktora i korporativnih lidera koji glasno zagovaraju povratak u kancelariju. Oni naglašavaju vrednost saradnje, inovacija i obnove kancelarijske kulture. Istaknute ličnosti kao što su Džejmi Dimon iz JPMorgana i Mark Zakerberg dospeli su na naslovne strane sa svojim pro-kancelarijskim izjavama. Chief People Officer kompanije Google je čak nagovestio da će prisustvo u kancelariji uticati na procenu performansi, što ukazuje na potencijalni zaokret u korporativnim očekivanjima.

  Ipak, dublja analiza stavova korporativnog liderstva otkriva jasan kontrast, navodi se u Harvard Business Review.

  Naime, rukovodioci su upitani: “Za pet godina, koji udeo stalno zaposlenih u vašoj firmi očekujete da bude u svakoj kategoriji [potpuno uživo, hibridno, potpuno na daljinu] u 2028?” Odgovor je, kako je ilustrovano istraživanjem, bio jasan: očekuje se da će i potpuno remote i hibridni modeli rada nastaviti da rastu.

  Pored toga, činjenica koja se često previdi jeste da radni pejzaž za zaposlene majke prolazi kroz neverovatnu transformaciju, kako je izvestio Axios.

  Nedavni izveštaj Hamilton projekta otkriva da je procenat žena u radnoj snazi sa malom decom na najvišem nivou do sada, prkoseći ranijim očekivanjima. U junu je zapanjujućih 70,4% žena sa decom mlađom od 5 godina aktivno bilo deo radne snage, nadmašivši nivo pre pandemije.

  Ovi podaci su zapanjili eksperte i posebno su značajni ako se ima u vidu činjenica da je ovo jedina kategorija koja je prevazišla stopu radne snage u odnosu na nivo pre pandemije. Rad na daljinu se pojavljuje kao ključni faktor koji stoji iza ovog izuzetnog trenda, omogućavajući većem broju žena da održe svoj položaj na tržištu rada.

  Pandemija je, zajedno sa opcijom rada na daljinu, doprinela još jednom zanimljivom fenomenu: sve više parova odlučilo se da zasnuje porodicu i dobije prinovu, zbog mogućnosti da ravnopravnije raspodele odgovornosti u domaćinstvu.

  Više o promenama koje je rad na daljinu doneo u protekle tri godine, kao i posledicama koje može prouzrokovati insistiranje o povratku u kancelarije, pročitajte na portalu WebMind.

  Izvor: Web Mind

  Foto: Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE