Poverenik otkrio sve što ste želeli da znate o KOVID PROPUSNICAMA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poverenik otkrio sve što ste želeli da znate o KOVID PROPUSNICAMA

  Neki vid pozitivne diskriminacije uvođenjem kovid propusnica ne bi bio kršenje ljudskih prava, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

  “Kad kažem pozitivne diskriminacije, tu mislim da vlasnicima, imaocima kovid propusnica, bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, u pozorište, bioskop, koncertne dvorane, sportske događaje i tako dalje“, rekao je Marinović za RTS.

  On je istakao da malo drugačije gleda na negativnu diskriminaciju jer, prema njegovim rečima, to bi podrazumevalo uslov da svako mora da ima kovid propusnicu da bi mogao da dođe na radno mesto, da ide kod lekara, u školu.

  Poverenik je ocenio da zaštita podataka građana ne bi bila problematična, posebno zato što je u svrhu zdravlja.

  “Naravno, moralo bi da se vodi računa o tome ko ima pristup tim podacima, na koji način se oni eventualno skladište, da li se prenose nekom. Ali pošto su to već podaci naših građana koji su sadržani u nekim evidencijama, kod eUprave, njihovo korišćenje u svrhu kovid popusnica ne bi bilo problematično“, istakao je Marinović.

  Na kovid propusnicama neophodna identifikacija

  Prema njegovim rečima, problem je zloupotreba, jer se te kovid propusnice “prilično jednostavno” elektronskim putem prenesu na drugo lice i dodao da je zbog toga identifikacija neophodna.

  “Jedna mogućnost je da kovid propusnica sadrži fotografiju lica, gde bi bilo očigledno kada pokažete da ste to vi i da se na vas odnosi. Druga varijanta je da, ukoliko je bez fotografije, da se legitimišete na neki način, nekim identifikacionim dokumentom, gde bi ste samo pokazali da se propusnica odnosi na vas“, rekao je Marinović.

  On je istakao da bi trebalo propisati da kovid redari mogu da vrše uvid u identifikacioni dokument, u svrhu potvrde identifikacije za kovid propusnicu.

  Prema njegovim rečima, fotografije koje su nastale, na primer za ličnu kartu ili pasoš, ne bi smele da se vuku iz sistema i koriste za kovid propusnice, jer bi to bila “prekomerna obrada podataka, jer su te fotografije nastale u jednu svrhu“.

  “Bliži smo kovid propusnicama”

  Poverenik je ocenio da, kako situacija sa koronavirusom diktira, “tako smo bliže kovid propusnicama“.

  “S obzirom da se ne smanjuje broj zaraženih, da se ne smanjuje broj preminulih, svakako smo bliže, jer nešto mora da se uradi na tom polju da se ovo ludilo nekako obuzda. Imamo pozitivna iskustva iz nekih država koje su to uvele. Ja mislim da bi za početak ovaj modalitet sa pozitivnom diskriminacijom bio sasvim zadovoljavajući“, kazao je Marinović.

  On je naveo da je glavna dobit kovid propusnica da se što više ljudi vakciniše, a da su u ovom trenutku ciljna grupa mladi.

  “Jedna stvar je mogućnost kažnjavanja, ali druga stvar je mogućnost davanja neke vrste nagrade da ćete moći da idete na koncerte, u pozorište. Ako to treba da bude motivacija, motivacija pre svega treba da bude zaštita zdravlja“, rekao je Marinović.

  Izvor: Beta,RTS

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE