Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stena

  Potpisan sporazum o saradnji poslovnog kluba „Stena“ iz Srbije i privredne komore Guandonga

  U Beogradu je jučepotpisan Sporazum o saradnji poslovnog kluba „Stena“ i privredne komore kineske provincije Guandong, kojim se definiše buduće saradnja u privlačenju pre svega kineskih investicija u Srbiju.Sporazum su, na konferencija „Partnerstvo za budućnost: Susret srpskih i kineskih privrednika“, potpisali predsednik poslovnog kluba „Stena“ Aleksandar Bursać i predsednica Kantonalne privredne komore provincije Guandong za Srbiju, Atena.

  Predsednik i osnivač Biznis kluba “Stena“ Aleksandar Bursać istakao je da je konferencija rezultat posvećenosti na jačanju ekonomskih veza Srbije i Kine. Predsednik izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić kazao je da sporazum vidi kao sjajnu priliku da se unapredi poslovna saradnja privrednika Srbije i Kine. On je podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje prošle godine iznosila 6,09 milijardi dolara, od čega je izvoz iz Srbije u Kinu činio oko 25 odsto ukupne razmene.

  Brkić smatra da se ta razmena može povećati, a prehrambenu industriju vidi kao izvoznu šansu Srbije i na kineskom tržištu, u kome raste potražnja za mlekom i mlečnim prerađevinama, mesom i prerađevinama od mesa, kao i za hranom za životinje, medom.

  Potencijal za saradnju

  Prema njegovim rečima, potencijal za saradnju privrednika dve zemlje postoji u oblasti infrastrukture, energetike i savremenih tehnologija. Predsednica Kantonalne privredne komore provincije Guandong za Srbiju, Atena, kazala je da je ta komora u Srbiji osnovana pre pet godina sa ciljem da podstakne privrednu saradnju sa Srbijom i odgovori na inicijativu „Pojas i put“.

  Ona je istakla da provincije Guandong ima najjaču privredu u Kini i da je prošle godine BDP iznosio 13,5 biliona juana i bio je veći 4,8 odsto nego godinu pre. Naglasila je i da je provincije Guandong po obimu privrede već 35 godina prva u Kini, kao i da proizvodnja i inovacije u Guandongu predvode razvoj čitave zemlje.

  Precizirala je da Guandong ima više od 71.000 industrijskih preduzeća, kao i više od 75.000 visokotehnoloških preduzeća po čemu su na prvom mestu u Kini.

  Na skupu su predstavnici šest velikih kineskih kompanija, koje već posluju u Srbiji, među kojima su „Shandong Hi-speed Group“ i „Shangai Electric Group“, predstavile dosadašnje projekte, ali i one u kojima će učestvovati iz oblasti građevinarstva, saobraćaja, energetike.

  Istovremeno, kineskim privrednicima predstavljeno je šest projekata iz oblasti nekretnina, vinarstva, OIE i zaštite životne sredine poput projekta kule „Tempo tauer“, Vinarije Probus, ISTEP industrijske zone.

  Konferencija je organizovana u saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije i Asocijacijom kineskih privrednika, sa ciljem kontinuiranog jačanja prijateljstva Kine i Srbije, kao i promovisanja poslovnih prilika i podsticanja bilateralne saradnje.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temamaPRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Stena

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE