Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisan sporazum: Od Beograda do Temišvara stizaće se za sat vremena

  Predstavnici Vlade Srbije i Vlade Rumunije potpisali su sporazumo o izgradnji autoputa Beograd – Temišvar.

  Sporazumom o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin i auto-puta Temišvar-Moravica, načinjen je  prvi korak ka uspostavljanju veze između Srbije i Rumunije direktnim povezivanjem.

  Potpisan sporazum, a kad počinju radovi?

  Početak radova najavljen je za 2024. godinu, a vrednost projekta koji bi trebalo da bude završen za tri godine je oko 450 miliona evra, prenosi RTS.

  Putni pravac Beograd – Pančevo – Vršac – Vatin do granice sa Rumunijom, predstavlja deo poprečne veze između dva usvojena evropska koridora, čijim bi se osavremenjivanjem stvorili povoljniji uslovi za odvijanje drumskog saobraćaja između Temišvara i luke Bar.

  Dužina trase na srpskoj strani je oko 65 kilometara, a procenjena vrednost projekta oko 450 miliona evra. Planiran početak radova je 2024. godine, a rok za završetak 2027. godina.

  Rumunska strana treba da izgradi 73 kilometra auto-puta.

  soko

  „Od 2016. godine i nešto ranije postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom. U Vladi RS imate snažnog prijatelja i naša strateška odluka je da ovaj projekat izvedemo do kraja. Želeo bih na ovom mestu da istaknem veliku zahvalnost za podršku Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, rekao je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović.

  Ministar je rekao i da će, izgradnjem auto-puta od Beograda do Temišvara moći da se stigne za sat vremena.

  Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu rekao je da je potpisivanje memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu – na početku je bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

  Izrazio je uverenje da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put i dodao da je reč o evropskom finansiranju.

  Ministar se naoštrio: Ko ošteti „Sokola“ kazna 8 GODINA ZATVORA

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Ministarstvo saobraćaja/Đorđe Krstić, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE