Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisan Memorandum za trgovanje sekundarnim sirovinama na Produktnoj berzi

  Agencija za zaštitu životne sredine i novosadska Produkna berza potpisali su danas Memoradum o saradnji koji treba da omogući početak berzanskog trgovanja sekundarnim sirovinama čije je tržište u Srbiji procenjeno na vrednost od 200 do 300 miliona evra.

  „Cilj Memoranduma je da omogući razvoj tržišta sekundarnih sirovina u Srbiji i poveća pristup većem broju kupaca sirovinama na jednostavniji, sigurniji i brži način. U narednih nekoliko meseci trebalo bi da se omogući prvo trgovanje“, rekao je direktor Produktne berze Miloš Janjić, posle potpisivanja Memoranduma sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem.

  On je naveo da će to biti prva berza takvog tipa u regionu i istakao da su primer dobrog poslovanja takve berze u Engleskoj i Turskoj.

  Berza će, kako je rekao, uvesti u legalne tokove veliku količinu sekundarne robe, domaćoj industriji će obezbediti dovoljno materijala za rad, a utvrdiće se i kvalitet sekundarnih sirovina.

  EU zahteva, kako je podsetio, povećanje koeficijenta reciklaže i povećanje cirkularne ekonomije, a robe koje bi pokrenule tržište su metal, pet ambalaža i papir.

  „To su robe koje imaju trenutno najveći kapacitet za trgovinu“, kazao je Janjić.

  Kako je naveo u narednim mesecima radiće se i razgovarati sa privredom kako bi se definisale potrebe za sekundarnim sirovinama.

  „Cilj nam je da pokretanjem tržišta u Srbiji uključimo u trgovanje kompanije iz inostranstva odnosno da na berzi može da se nudi roba iz okolnih zemalja“, kazao je Janjić.

  Prema njegovim rečima, trgovina sekundarnim sirovinama omogućiće sigurniji, brži i jednostavniji način poslovanja, a i oni koji ne budu trgovali na berzi imaće reperne berzanske cene.

  Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Fiip Radović kazao je da i pored procene da tržište tom robom vredi od 200 do 300 miliona evra veliki deo toga ne pronadje kupca i zato završi u prirodi.

  On je kazao da je apsurdno i to što se veliki deo sekundarnih sirovina izvozi, ali se i uvozi, a tržište je neregulisano.

  Radović je ocenio da će omogućavanje trgovine sekundarnim sirovinama preko berze olakšati posao reciklažnoj industriji, ali i velikim industrijama, poput one u Smederevu koja preradjuje metal.

  „Omogućavanje trgovanja sekundarnim sirovinama na berzi pomoći će otvaranje novih radnih mesta“, kazao je on i dodao da će svi kojima je roba potrebna lakše stupiti u kontakt sa dobavljačima i smanjiće se odliv te robe u inistranstvo.

  On je kazao da će se u nekoliko narednih nedelja raditi na uspostavljanju informacionog sistema, kako bi berza za trgovinu sekundarnim sirovinama mogla da počne da radi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE