Posrnulu Alitaliju spašava državna železnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posrnulu Alitaliju spašava državna železnica

  Potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo je objavio da će se bankrotirala avio-kompanija Alitalia koja je u višegodišnjoj finansijskoj krizi, rekonstruisati uz kapital državne železničke kompanije, kao strateškog partnera.

  Di Majo je u intervjuu objavljenom u privrednom listu “Il Sole 24 Ore”, rekao da Vlada namerava da formira novu kompaniju sa 15 odsto udela pod kontrolom Ministarstva privrede, a da će državno železničko preduzeće “Ferovie delo stato” biti u tome tehnički partner.

  Vlada čeka 31. oktobar kao rok za obavezujuće ponude za preuzimanje imovine Alitalije. Taj proces je aprila ove godine pokrenula prethodna vlada i objavila da su za Alitaliju stigle ponude nemačke Lufthanze i niskobudžetnog IziDžeta (EasyJet).

  Di Majo je rekao da bi ugovor o tome mogao biti sklopljen sa samo jednim partnerom – na primer, sa Železnicom – ili s mešovitim, i privatnim i javnim partnerima, uključujući eventualno strane aviokompanije.

  U junu je objavljeno da je suvlasnica Alitalije, aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine imala 1,52 milijarde dolara gubitka. To je bila druga uzastopna godina u kojoj je Etihad poslovao u minusu.

  Etihad je smanjio flotu i saopštio da ima teškoća zbog poskupljenja goriva i rashoda za upravljanje kompanijama Alitalija i Er Berlin.

  Alitalija ima 11.000 zaposlenih, a bankrot je proglasila u maju 2017. godine jer su zaposleni odbili plan za restrukturiranje.

  Pošto je proletos Vlada pristala da produži rok za prodaju i da Alitaliji da dodatnih 900 miliona evra da bi se održala, Evropska komisija je pokrenula istragu da bi se utvrdilo da li je to u skladu s propisima EU.

  Izvor: Novosti, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE