Odzvonilo prevarantskim turističkim agencijama?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odzvonilo prevarantskim turističkim agencijama?

  Turističke agencije ubuduće će morati da izdaju garancije putovanja kojima će svakom putniku u slučaju otkazivanja aranžmana garantovati povrat novca u roku od 15 dana, ali i još mnogo toga.

  Ovo je predviđeno novim predlogom zakona o turizmu, u koji je Blic imao uvid, a koji se u najvećem delu bavi zaštitom putnika, obavezama turističkih agencija i kaznama za propuste u njihovom radu. Te kazne ukupno mogu da iznose i milion dinara.

  Većina putnika koji su ove godine “nastradali” zbog neodgovornosti agencija bili su obeštećeni i po nekoliko meseci nakon uplate aranžmana. Vlasnici agencija mogli su i da, po oduzimanju licenece na maksimalno tri godine, ponovo osnuju agenciju pod svojim imenom. Novim zakonskim propisima koje je usvojila Vlada i koji će uskoro da se nađu pred parlamentom ovo će biti onemogućeno, kaže izvor Blica.

  Kako se navodi u predlogu zakona, agencije će svakom putniku morati da daju garanciju putovanja sa uputstvima kako da je aktiviraju. U suprotnom, agencija će biti kažnjena sa pola miliona dinara. Ovim dokumentom se, pored vraćanja novca u roku od 15 dana, putnicima obezbeđuju i troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka, kao i sva nastala nužna potraživanja.

  U slučaju da agencija ne vrati novac u predviđenom roku ili ne obešteti putnika na predviđen način, zakonom je za agenciju i vlasnika predviđena kazna od 250.000 do 920.000 dinara.

  Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je ranije da će biti uvedene crne i bele liste turističkih agencija. To bi značilo da će putnici na sajtu Ministarstva moći da vide koju vrstu licence agencija ima, da li je bilo ranije primedbi turista na njen rad, da li su podnošene prijave…

  Kako je najavljeno, biće zabranjena mogućnost da putnici aranžman uplaćuju subagentima i uplata će biti moguća samo direktno organizatorima putovanja.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE