Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao za 125 tekstilaca u Raškom okrugu

  U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga do kraja novembra biće zaposleno još 125 radnika koji su prošli proces edukacije u okviru projekta „Migracije kroz razvoj“, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

  Radnici će biti zaposleni zahvaljujući finansijskoj podršci Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) za obuku budućih tekstilaca, a projekat su realizovali PKS i partner na projektu, kompanija Luss Textile.

  U programu je učestvovalo i nekoliko povratnika iz inostranstva koji su rešili da nadju zaposlenje u Srbiji i nastave život u mestu rodjenja.

  „Projekat je počeo decembra prošle godine i tokom 12 meseci više od 125 polaznika obuke je prošlo proces edukacije sa obučenim trenerima kako bi bili osposobljeni za rad u tekstilnoj industriji“, rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

  GIZ je finansirao projekat sa gotovo 500.000 evra, čime su obezbedjene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru PKS koji se nalazi u prostorijama kompanije Luss Tekstil u Draganićima nadomak Raške.

  „Projekat je veoma koristan za lokalnu zajednicu jer, pored zapošljavanja radnika, obezbedjuje ostanak stanovništva u ruralnim područjima čime se sprečava migracija ka većim gradskim centrima“, rekao je Jovanović i dodao da će obuke novih kandidata biti nastavljene.

  Vodja globalnog projekta „Migracije za razvoj“ (PME) u Srbiji Marija Bogdanović rekla je da će trening centar biti na raspolaganju i nakon novembra kako bi se nastavilo sa integracijom povratnika, ali i osnaživanjem ostalih ugroženih kategorija društva na lokalu. Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

  Posle završetka projekta planirano je da tokom sledeće godine obuku u trening centru prodje još 75 polaznika pa se očekuje da u 2023. godini bude ukupno 200 zaposlenih radnika u tekstilnoj industriji u Raškom okrugu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE