Poruka mladim Česima: Ako želite Astrazeneku ili Sinofarm, vakcinisaće vas u Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poruka mladim Česima: Ako želite Astrazeneku ili Sinofarm, vakcinisaće vas u Beogradu

  Nekoliko desetina ljudi zbog haotičnog početka i spore vakcinacije protiv koronavirusa u Češkoj iskoristilo je mogućnost da se proteklog vikenda vakcinišu u Srbiji, a iako njihov “vakcinaški turizam” u Srbiju nije masovan, rešavaće ga Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) i Ministarstvo zdravlja.

  “Znamo za pojedince, maksimalno nekoliko desetina ljudi. Ne mislimo da je to masovna pojava. Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo zdravlja rešavaće taj problem”, rekla je češkoj televiziji Prima portparolka MSP Zuzana Štihova.

  Češki epidemiolozi ne vide u “vakcinaškom turizmu” veći problem ukoliko su Česi u inostranstvu vakcinisani nekom od vakcina koje imaju dozvolu Evropske agencije za lekove.

  “Ukoliko je to vakcina registrovana u Evropskoj uniji i u Evropi onda je u principu potpuno svejedno, ali bio bih veoma oprezan ukoliko je to vakcina bez registracije. Problem može da bude preuzimanje odgovornosti za neželjene posledice vakcine. Teško da će tu odgovornost preuzeti češka država”, rekao je predsednik nacionalnog vakcinološkog društva Roman Hlibek.

  Na Tviteru je početkom sedmice na mogućnost da se vakcinišu u Srbiji upozorio češki biznismen, vlasnik portala koji organizuje dostavu namirnica do kuće rohlik.cz Tomaš Čupr, koji se vakcinisao u Beogradu.

  “Vakcinaški turizam” u Srbiji

  “Ako neko od vas želi Astrazeneku ili Sinofarm u Beogradu će vas vakcinisati iako ste stranac. Zvanično sa sertifikatom. Imaju dva miliona vakcina viška. Trebalo bi da stigne i Fajzer”, poručio je Česima Čupr.

  “Vakcinaški turizam” i vakcinacija u Srbiji može da bude interesantna za mlađe Čehe, jer se u njihovoj zemlji dosledno vakcinišu prvo najugroženije grupe.

  Prvo se vakcinišu lekari i medicinsko osoblje i stariji od 80 godina, u aprilu je namera da vakciniše ugrožene hronične bolesnike i starije od 60 godina, dok bi u maju na red trebalo da dođu pedesetogodišnjaci ukoliko bi od aprila do juna u Češku zaista stiglo 6,9 miliona doza četiri vakcine koje su dobile dozvolu Evropske agencije za lekove.

  Za sada nije izvesno da li će Češka priznavati sertifikat o vakcinaciji kod onih vakcina koje nemaju dozvolu Evropske agencije za lekove, kao što su ruske i kineske vakcine koje se koriste u Srbiji.

  Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček rekao je nakon posete Beogradu da to pitanje mora da rešava sa ministrom zdravlja Janom Blatnim već na prvoj narednoj sednici vlade, jer EU ostavlja zemljama članicama pravo da priznaju i sertifikate za neregistrovane vakcine, dok sa registrovanim važi automatski.

  Češka je naručila ukupno 25 miliona doza vakcina protiv kovid-19 koje bi trebalo da budu dovoljne za zemlju koja ima 10,7 miliona stanovnika, ali mlađa godišta će stići na red tek tokom leta.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Kako mediji u regionu komentarišu BESPLATNU VAKCINACIJU u Srbiji?

  Bivši reis Izetbegoviću: SRAMOTA VEKA da Bošnjaci idu kod Vučića po vakcine

  Hrvatski doktor NE SAVETUJE vakcinaciju u Srbiji

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE