Poreznici naplatili 45,5 milijardi dinara duga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreznici naplatili 45,5 milijardi dinara duga

  Poreska uprava naplatila je u prošloj godini 45,5 milijardi dinara po osnovu redovne i prinudne naplate poreskog duga kod svih poreskih dužnika, odnosno po opomenama i rešenjima o prinudnoj naplati.

  Ukupan poreski dug odnosi se na sve vrste javnih prihoda, na poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Od ukupnog iznosa na dan 31. decembra 2017. godine, 43 odsto odnosi se na glavni dug, a čak 57 procenata su kamate, piše Politika.

  Kako se precizira, poreznici su u 2017. godini podneli 491.953 opomene, sa nalogom da se poreski dug plati u roku od pet dana, a doneto je 132.931 rešenje o prinudnoj naplati.
  [preporucene_vesti ids=”286426″]

  Na pitanje koliko je moguće naplatiti dug od velikih dužnika sa spiska 100 koji je Poreska uprava objavila ovih dana, među kojima su zvučna imena iz sviketa biznisa, poreznici za Politiku odgovaraju da se redovna i prinudna naplata sprovodi samo kod aktivnih pravnih lica, dok se kod brisanih pravnih lica – u stečaju, likvidaciji, restrukturiranju, kao i kod onih kojima je oduzet PIB – dugovi ne mogu naplatiti.

  Uprkos velikim dugovima poreskih dužnika, koji se mere milijardama dinara, u Poreskoj upravi kažu da 95 odsto poreskih obveznika poštuje rokove za plaćanje.

  Prošle godine je doneto 132.931 rešenje o prinudnoj naplati. Problem je, međutim, kako se navodi, što se ni od svih aktivnih pravnih lica dug ne može tako lako naplatiti. Pre svega zbog odlaganja izvršenja rešenja dok se ne reši žalba protiv rešenja kontrole, ili zato što je u toku postupak po žalbi.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE