Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porez na imovinu u Beogradu ostaje isti, neznatno veći u Nišu i Kragujevcu

  Beograđani će sledeće godine plaćati isti porez na imovonu kao i ove godine, ukoliko nisu dograđivali kuće i povećavali površinu stanova.

  U Nišu i Kragujevcu ovaj namet biće neznatno viši, u odnosu na prošlu godinu, ali ne onoliko koliko nameće trend rasta vrednosti nekretnina i ne za sve stanovnike ovih gradova.

  Odbornici Skupštine Beograda su usvojili Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je da neće biti povećanja poreza na imovinu.

  Precizirao je da se to odnosi na obveznike koji ne vode poslovne knjige i za nekretnine istovetne površine, iako je cena kvadrata u Beogradu porasla prosečno za šest odsto.

  „Uprkos zakonskoj obavezi da uskladimo visinu poreza sa porastom cena nekretnina, dodali smo ovaj član u odluku kako ljudi ne bi dobili veće račune za porez“, kazao je Vesić i dodao da su to su uradili zbog pandemije virusa korona i zato što su smatrali da je veoma važno da se ne opterećuju građani dodatnim troškovima.

  „Iako je cena kvadrata porasla, porez na imovinu neće biti povećan“

  Zamrzavanje poreza donekle je bilo očekivano jer se bliže i izbori, a poreska rešenja na kućne adrese upravo stižu sa prvim prolećnim danima uoči izlaska na birališta. Jasno je da povećanje ovog nameta, na koji su građani posebno osetljivi, nije popularna mera u izbornoj godini.

  Osim toga, povećanje poreza na imovinu u Beogradu najčešće ne prati dosledno porast vrednosti nekretnina. Povećanje ovog nameta bilo je nekoliko godina ograničeno na dva odsto. To je trajalo do 2020. kada su preska rešenja uvećana za jednocifrene procente, a bilo je zona u kojima je iznos umanjivan.

  Naravno bilo je i pojedinačnih slučajeva u kojima je porez prošle godine uvećan i do 30 odsto. Jer, osim vrednosti nepokretnosti, odnosno poreske osnovice uzima se u obzir poreska stopa i da li obveznik ima pravo na amortizaciju.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE