Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ponovljanje izbora

  Biće ponavljanja izbora na 50-ak biračkih mesta u Beogradu?

  U Srbiji su u nedelju, 3. aprila, održani predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština. 

  Prema preliminarnim rezultatima, Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu izbora za predsednika Srbije, a liste Srpske napredne stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim i beogradskim izborima.

  Ipak, na nekim biračkim mestima u Beogradu moglo bi da dođe do ponavljanja izbora, prema nezvaničnim informacijama iz organizacije CRTA koja se između ostalog bavi posmatranjem izbora, a u koje je redakcija BIZLife portala imala uvid.

  Kako su naveli, za sada nije poznato koja su tačno izborna mesta u pitanju, niti koje opštine.

  Razlog ponavljanja izbora moglo bi da bude kršenje praviila na izbornim mestima.

  ponovljeni izbori

  Uzice, 21.06.2020. – Ljudi glasaju na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima na birackom mestu u Uzicu. (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO)

  Nepravilnosti u Beogradu

  Kako je CRTA ranije navela, na po pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je, kako dodaju, ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu.

  „Tokom izbornog dana, uočena je nespremnost biračkih odbora da u punoj meri obezbede proces glasanja u skladu sa procedurama. O ovome svedoči činjenica da 18% biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama, dok je na teritoriji Beograda taj procenat bio 6. Najčešće zabeležene nepravilnosti su: vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova“, dodaje se u saopštenju.

  Nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova, prema izveštaju posmatrača, u Srbiji je na 11 odsto mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im je na nešto manje od polovine tih mesta to pravo u Srbiji uskraćeno.

  Kada je reč o Beogradu, CRTA navodi da je u 20 časova na 27 odsto biračkih mesta bilo birača koji su hteli da glasaju, ali im to na 12 odsto ukupnog broja mesta u Beogradu nije bilo dozvoljeno.

  ponovljeni izbori

  Beograd, 21.06.2020. – Jutros u sedam sati otvorena su glasacka mesta na parlamentarnim izborima u Srbiji, na kojima pravo glasa ima vise od 6,5 miliona gradjana na ukupno 8.368 birackih mesta, kao i za pokrajinske izbore u Vojvodini i lokalne izbore. Na fotografiji biracko mesto u zgradi „Zepter internacional“ u ulici Bulevar Mihajla Pupina 117 u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

  Povreda tajnosti glasanja

  „U Srbiji su zabeleženi slučajevi povrede tajnosti glasanja na 14 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10odsto biračkih mesta. Na značajnom procentu biračkih mesta u Srbiji (11 odsto) i u Beogradu (osam odsto), članovi biračkih odbora ili birači snimali su dešavanja na biračkom mestu. Prisustvo trećih lica, neovlašćenih da prisustvuju procesu glasanja, zabeleženo je na 6 odsto biračkih mesta u Beogradu, dok je u Srbiji to bio slučaj na četiri odsto biračkih mesta“, pokazali su nalazi ove organizacije.

  CRTA ističe i da je najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta.

  Osim vođenja pralalenih evidencija, posmatrači navode da je na izbornu atmosferu oko biračkih mesta uticalo prisustvo vozila koja su kružila oko biračka mesta, a ovaj fenomen je naročito bio izražen u Srbiji i to na osam odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to bio slučaj na dva odsto mesta.

  Izvor: BIZLife, CRTA

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE