Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pomoćnik minstarke o nesreći u rudniku: Istraga će sve objasniti

  Preliminarne rezultate istrage o nesreći u rudniku „Soko“, kada je stradalo osam rudara, očekujemo u toku nedelje i o njima će javnost biti detaljno upoznata, rekao je pomoćnik minstarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović.

  On je za televiziju Insajder rekao da sve nadležne institucije, rudarska inspekcija, policija, i tužilaštvo „rade svoj posao“, saopštilo je resorno ministarstvo.

  Naveo je da rudnik „Soko“ spada u visokorizične rudnike i da poseduje najsavremeniju opremu za detektovanje metana, kao i da će „istraga sve objasniti“.

  „Kada je reč o oprezu, uvek se rudari upozoravaju na to i podsećaju na poštovanje najstrožih mera zaštite i bezbednosti na radu, a posebno u visokorizičnim jamama“, rekao je on.

  Naveo je da rudnik „Soko“ ima najsavremeniju opremu za detektovanje procenta metana, te ukazao da je „u trenutku nesreće bilo 96 procenta ovog gasa u rudničkoj prostoriji“.

  „Tako velika koncentracija zauzela je kompletnu zapreminu prostorije i nije ostavljena mogućnost rudarima da reaguju“, rekao je on.

  Naveo je da je „metan čest pratilac ležišta uglja, naročito kod ovakvih rudnika gde postoji rezervoar metana u velikoj koncentraciji i pod velikim pritiskom“. Prema njegovim rečima, „u visokorizičnoj jami uvek postoje situacije koje je nemoguće predvideti“.

  „Eksploatacija se neće nastaviti dok se ne završi istraga i dok stručne službe ne donesu odluku o tome“, zaključio je Milijanović.

  Komemoracija rudarima

  U Aleksincu je održana komemoracija povodom smrti osmorice rudara, koji su se u u petak u rudniku „Soko“ ugušili od proboja količine metana, posle urušavnja okna.

  Uz rudarsku himnu „Nek rudare uvek prati slava“ Aleksinac se oprostio od osmorice poginulih rudara iz rudnika Soko.

  Najstariji od njih imao je 59, najmlađi 31 godinu.

  Bilans tragedije: Osam rudara se ugušilo, SSSS tvrdi – nedovoljne mere zaštite

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE