Izborni dan iz ugla jednog posmatrača: ZAKLJUČANI na biračkom mestu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ponovljeni izbori

  Izborni dan iz ugla jednog posmatrača: ZAKLJUČANI na biračkom mestu

  Izborni dan 3. aprila protekao je u znaku neoglašavanja Republičke izborne komisije o rezultatima izbora, ali i manjim ili većim incidentima na biralištima, koji su čini se sada već ustaljena praksa širom Srbije.

  Na biračkim mestima, pored standardne postavke Biračkih odbora i predstavnika stranaka, prisustvovali su i posmatrači različitih nezavisnih organizacija poput OEBS-a, CRTE ili Agencije za sprečavanje korupcije.

  Ove izbore posmatrao je rekordan broj posmatrača, njih preko 5.000 iz domaćih i stranih organizacija, a najviše ih je ubedljivo imala CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma.

  Razgovarali smo sa jednim od učesnika posmatračke misije CRTA koji su bili raspoređeni uglavnom u Beogradu. Dva posmatrača u dve smene pratilo je izbore u gotovo svim delovima grada, a pre održavanja kandidati su prošli oboku nakon koje je usledilo testiranje.

  ponovljeni izbori

  Glasačko mesto

  “Obuka nije bila zahtevna. Bila je sadržajna i informisani smo o svim detaljima samog procesa glasanja i šta su naša zaduženja na biračkom mestu”, rekao je ovaj CRTIN posmatrač za BIZLife.

  Na birališta je imalo prilike da izađe 6.502.307 birača sa pravom glasa, a to je iskoristilo njih 58 odsto. Redovi su na svim glasačkim mestima bili evidentni, a na onom na kom je izbore posmatrao naš sagovornik glasanje nije moglo da se završi ni pola sata nakon zvaničnog kraja.

  “Svima koji su se u 20 časova zatekli u redu ispred biračkog mesta moralo je biti omogućno da glasaju, jer su takva pravila. Na nekim biralištima se ostajalo i duže, prema informacijama koje imam od drugih kolega”, rekao je on.

  Nepravilnosti na biračkim mestima

  Kada je reč o nepravilnostima na biralištima posmatrači su imali opciju da sve incidente prijavljuju pravnom timu CRTE-e koji je bio dostupan čitavog izbornog dana i noći. “Ja konkretno nisam imao prilike da prijavljujem incidente jer ih nije ni bilo, ali druge kolege su prisustvovale raznim situacijama. Poput toga da je dolazilo do žučnih rasprava među članovima biračkih odbora, gde je čak i policija intervenisala”.

  Neki od incidenata bili su vezani za formiranje timova za glasanje van biračkog mesta, gde su posmatrači morali da prijave incident iako su izrazili samo sumnju. “Sve što nam upada u oči, a što bi moglo da se protumači kao nepravilnost ili pokušaj krađe izbora, moralo je da se prijavi kako bi izbori mogli da proteknu regularno”.

  Redovi na biralištima u Srbiji

  Sagovornik portala BIZLife, koji je bio raspoređen na jednom prigradskom naselju, ističe i da je bilo sitnijih neregularnosti poput toga da su glasači ubacivali listiće u pogrešnu glasačku kutiju, ali da to nije zavređivalo puno pažnje, jer su glasovi na kraju pravilno raspoređeni.

  On napominje da su se članovi biračkog odbora iz opozicionih partija pobrinuli da ne dođe do krupnijih incidenata i neregularnosti, te da su pomno pratili svaki korak koji se napravi u izbornom danu.

  “Grupa koja je oformljena za komunikaciju posmatrača broji skoro 100 članova i tu sam imao prilike da vidim šta su sve kolege doživljavale na terenu. Neki su pisali da su članovi biračkog odbora užasno neorganizovani, da su neki glasači pokušali da glasaju sa isteklim ličnim dokumentima ili da su prisutni konstatno koristili mobilni telefon”, objasnio je posmatrač CRTE.

  Brojanje glasova i zaključavanje biračkog mesta

  Naš sagovornik preneo nam je i atmosferu nakon završetka glasanja i brojanja listića, kada ih je predsednik biračkog odbora zaključao na biračkom mestu.

  “Predsednik je bio jedan stariji gospodin, član Srpske napredne stranke, koji je zaključao ulazna vrata. Niko nije mogao ni da uđe ni da izađe sa biračkog mesta dok se glasovi ne prebroje i popuni zapisnik. Inače je tokom celog dana bio veoma korektan i ljubazan prema svim članovima biračkog odbora i prema glasačima”, kazao je posmatrač.

  Glasačke kutije

  On dodaje i da je brojanje glasova proteklo u mirnom tonu, da je bilo sitnijih nepoklapanja u listićima i biračkim spiskovima, ali da su one dodatnim proverama ispravljene. “Na mom biračkom mestu opozicija je odnela ubedljivu pobedu. Zapisnik je uredno popunjen i potpisan i niko se nije bunio ili tvrdio da je oštećen”.

  “Proces brojanja glasova je trajao poprilično dugo, ali je trebalo izbrojati 3.000 glasova iz tri glasačke kutije. Ostali smo do dva časa iza ponoći”, rekao je CRTIN posmatrač.

  I poznati u posmatračkoj misiji

  Mnoge poznate ličnosti uključile su se u posmatračku misiju praćenja izbora. Svoj doprinos dao je i reditelj Srđan Dragojević koji je svoje učešće najavio još ranije.

  Sudeći prema njegovim izjavama iz emisije “Utisak nedelje”, on nije imao problema na biračkom mestu, a i sa članovima biračkog odbora je imao dobru komunikaciju. Dragojević je posmatrao i glasanje na Referendumu nakon čega je na Tviteru u više navrata preneo svoja iskustva sa biračkog mesta, ali i preporučio građanima da ne budu lenji i da se prijave za izbore koji su nedavno održani.

  „Meni je jako simpatično na glasačkom mestu. Upoznaš neke obične ljude, čuješ o njihovom pogledu na svet. Afirmišem to da bi svi trebalo da uzmu učešća. U aprilu je važno da što više nas pomogne demokratiji. U tome želimo da živimo, zar ne?“, napisao je 16. januara Dragojević, koji često na mrežama kritikuje vlast u Srbiji.

  Srđan Dragojević

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE