Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zaposleni, kolega

  Istraživanje otkrilo: Ženama ponedeljak stresniji dan nego muškarcima, evo zbog čega

  Imali ste slobodan vikend, opustili ste se i zabavili. U nedelju uveče počinjete da brinete o povratku u kancelariju, putovanju na posao i obavezama. Možete da doživite negativan odgovor na stres kada postanete anksiozni ili depresivni zbog povratka na posao u ponedeljak, kaže Ketlin Hol, izvršna direktorka „The Stress Institute i Mindful Living Network“.

  „Monday Campaigns“, neprofitna zdravstvena inicijativa povezana sa univerzitetima Džons Hopkins, Kolumbija i Sirakuza, sprovela je veb anketu u kojoj je učestvovalo 1000 ispitanika kako bi procenila uticaj stresa koji izaziva ponedeljak.

  Pegi Neu, predsednica „The Monday Campaigns“, članica odbora i diplomac Instituta za kontemplativnu nauku Nalanda, kaže da je novac bio glavni pokretač (41 odsto), zatim posao (32 odsto), veze (27 odsto), emocionalni problemi (24 odsto odsto) i zdravlje (16 odsto).

  Ponedeljak dan zbog kog više strepe žene

  Istraživanje je otkrilo da se žene gotovo dvostruko više plaše ponedeljka nego muškarci, dok muškarci skoro dvostruko češće kažu da se ponedeljak ne razlikuje za njih od bilo kog drugog dana u nedelji.

  Pegi Neu kaže da je istraživanje pokazalo da se žene mnogo češće osećaju zatrpano svime što treba da urade početkom nedelje (24 odsto žena naspram 10 odsto muškaraca) i iščekivanjem problema kojima će se baviti u nedelji koja je pred njima (19 procenata žena naspram 13 procenata muškaraca).

  Posao, ponedeljak

  Posao, ponedeljak (Unsplash)

  Ketlin Hol tvrdi da je to tako zato što se žene i muškarci različito nose sa stresom, prenosi NBC news.

  „Žene pokušavaju da dobiju podršku i terapiju da bi smanjile anksioznost i pronađu rešenje za svoje stresore. One žele da podele svoje iskustvo stresa sa drugima zbog podrške. Muškarci žele da pobegnu kada su pod stresom. Oni ne žele da razgovaraju o svojim osećanjima jer to može da bude znak njihove slabosti. Takođe im je teško da traže pomoć ili terapiju“, rekla je ona.

  Muškarci i žene različito se nose sa stresom

  Razlika u tome kako se muškarci i žene nose sa stresom čak je očigledna kada se pogleda njihov mozak. Prema studiji UCLA School of Nursing, deo mozga koji pomaže u kontroli stresa, otkucaja srca i krvnog pritiska izgleda sasvim drugačije za svaki pol.

  Još jedno istraživanje koje je Hol pomenula, sa Univerziteta Duke, otkrilo je da mentalni stres može više da optereti ženska srca nego muška. Zdravlje i stres su neraskidivo povezani: hronični stres povećava rizik od većine fizičkih bolesti, uključujući bolesti srca, hipertenziju, rak, nesanicu, dijabetes, moždani udar i prerano starenje.

  Stres na poslu

  Stres na poslu (Pexels)

  Takođe povećava rizik od psiholoških poremećaja kao što su depresija, anksioznost i drugi poremećaji, kaže Hol.

  „Vaš mozak dobija signal da proizvodi kortizol (hormon stresa), koji povećava broj otkucaja srca, krvni pritisak i šećer u krvi. To čini da dobijete na težini, jer može da izazove loše navike u ishrani povezane sa stresom, a istovremeno povećava količinu masnih ćelija u vašem telu“, kazala je ona.

  Kako da olakšate sebi ponedeljak?

  Pegi Neu, predsednica „The Monday Campaigns“ savetujete da pre svega postavite realne ciljeve. Podelite svaki cilj na male korake kojima možete da upravljate. Napravite nedeljni plan i zapišite ga da biste se obavezali. Podelite svoje ciljeve sa drugima zbog podrške.

  Da bi ublažila nedeljnu depresiju, Hol preporučuje ono što ona naziva svojim S.E.L.F. planom nege u nedelju uveče:

  Praktikujte neki oblik opuštanja kao što je meditacija.

  Stres, udah

  Vežba, ponedeljak (Pexels)

  Idite u duge šetnje, radite jogu ili bilo koju fizičku aktivnost – to smanjuje proizvodnju hormona stresa i pomaže mozgu i telu da proizvode opuštajuće hormone, kaže Hol.

  Izrazite ljubav i zahvalnost za svoj život, porodicu, psa ili baštu. Prema njenim rečima, zahvalnost opušta vaš um i smanjuje stres.

  Za nedeljnu večeru jedite hranu bogatu vitaminom B6, kao što su slatki krompir, pirinač, losos, ćuretina ili banane. Mlečni proizvodi kao što su jogurt, mleko ili sladoled smiruju um i telo. Izbegavajte hranu i piće za koje se zna da povećavaju anksioznost, poput kofeina, alkohola i masne hrane.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE