Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do Kwon

  Ko je Do Kvon, južnokorejski KRIPTOMILIJARDER koji se krije u Srbiji?

  Južnokorejski kriptopreduzetnik Do Kvon (Do Kwon) za kojim traga korejsko tužilaštvo mogao bi da se krije u Srbiji, svetski mediji prenose tvrdnje korejskih vlasti.

  On se sumnjiči za kršenja zakona o tržištu kapitala.

  Kvon je vlasnik kompanije Teraform i kreator kriptovalute Luna koja je propala u maju i sa sobom povukla vrednost od 40 milijardi dolara. To je do sada najveći kolaps neke od velikih kriptovaluta.

  Tužilaštvo južnog Seula, saopštilo je da će sarađivati sa srpskim vlastima na privođenju Kvona za kojim je u septembru raspisana i Interpolova poternica. Kvon je iz Singapura otuptovao za Dubai i odatle otišao u nepoznatu zemlju.

  Kvon je tvrdio, doduše na Tviteru, da nije u bekstvu i da je na rapolaganju vlastima i da nema šta da krije. Doduše nije otkrio gde se nalazi.

  Kriptovalute (Unsplash)

   

  Kvonova kompanija Teraform je imala dve kriptovalute Lunu i TeraUSD koin koji je bio stejblkoin, što znači da je bio pokriven dolarima u određenom odnosu što je garantovalo stabilnost inače veoma volatilnih kriptovaluta.

  Međutim, usled propasti Lune, ispostavilo se da iza Tere ne stoji onoliko dolara koliko se smatralo, pa je sa 116 dolara za jedan Tera koin, njegova vrednost pala na nulu u maju, a u tom procesu je nestalo oko 42 milijarde dolara novca investitora.

  Ko je Do Kvon?

  Do Kvon je rođen 1991. godine. Studirao je računarstvo na Univerzitetu Stanford i diplomirao 2015. Pre osnivanja kompanije Anifi, Kvon je kratko radio sa Apple-om i Microsoft-om kao inženjer. Do Kvon je 2019. godine predstavljen na Forbsovoj listi „30 ispod 30“.

  Kvon je 2016. godine osnovao telekomunikacionu kompaniju Anifi, koja je rešenje za ravnopravnu komunikaciju koristeći mesh mrežnu tehnologiju. Bio je generalni direktor kompanije do 2017.

  Godine 2018. Do Kvon je, zajedno sa Danijelom Šinom, osnovao Terraform Labs, kompaniju za tehnologiju blokčejna koja ima za cilj stvaranje decentralizovane kriptovalute sa stabilnom cenom.

  Terraform Labs je razvio Terra Proof-of-Stake (PoS), koji je javni blokčejn izgrađen na Cosmos SDK. Kompanija je takođe iskovala neinflatorni, tada, stabilni novčić LUNA, koji se koristi kao izvorna imovina na Terra Blockchain-u.

  Terraform je nadgledao razvoj platforme za e-trgovinu CHAI , koja je koristila Terra stejblkoin. TFL, predvođen Do Kvonom, nastavio je sa razvojem novih blokčejn tehnologija, protokola, proizvoda i platformi kao što su Anchor, Prism, Astroport i Mirror.

  Kriptovalute (Unsplash)

  Početkom januara 2021., Terraform Labs je dobio injekciju od 25 miliona dolara kroz krug finansiranja koji je zajedno vodio Galaxy Digital. Sledećeg meseca, kompanija je pokrenula Terraform Capital, koji je u posao ušao sa 10 miliona dolara početnog finansiranja.

  Jedna od najvećih prekretnica kompanije Terra bilo je lansiranje Anchor protokola u martu, koji omogućava korisnicima da pozajmljuju ili čuvaju svoje stabilne novčiće i sredstva za dokaz udela.

  U januaru ove godine je kompanija pokrenula neprofitnu organizaciju pod nazivom Luna Foundation Guard, ulažući preko 4,1 milijarde dolara. Neprofitna organizacija se fokusirala na ekosistem Terra i nastojala je da stabilizuje volatilnost LUNA-e podržavajući je sa TerraUSD-om.

  Propast Lune

  U maju su gotovo svi svetski mediji objavili da je Luna pala na 0 dolara, označavajući zapanjujući kolaps za kriptovalutu koja je u jednom trenutku vredela više od 100 dolara.

  Propast kontroverznog stejblkoin poduhvata Terra-e rezultirala je krahom na tržištu kriptovaluta, koji je izbrisao milijarde dolara vrednosti u jednom danu.

  Terra USD ili UST, trebalo bi da bude vezan jedan prema jedan sa američkim dolarom. UST je, međutim, izgubio svoju vrednost i sredinom maja se trgovao za oko 12 centi.

  UST algoritam radi kroz složen sistem kovanja i spaljivanja tokena kako bi održao stabilnost cena. UST token se stvara uništavanjem neke od povezanih kriptovaluta LUNA da bi se održala veza sa dolarom. Ali ekstremna volatilnost tržišta je tada stavila UST na test i nije bila u stanju da održi fiksaciju.

  Dodatnu komplikaciju tada je unela činjenica da je Terra blockchain koji podržava UST i LUNU prestao da obrađuje transakcije dva puta za manje od 24 sata. U međuvremenu, Binance, najveća kripto berza na svetu, privremeno je uklonila UST i LUNU nakon ovih dešavanja.

  do kwon

  Kriptovalute, Do Kwon (Unsplash)

  Poništavanje pasoša

  Vlasti Južne Koreje su početkom oktobra počele proces poništavanja Kvonovog pasoša čija kompanija stoji iza dramatičnog kolapsa kriptovaluta vrednog 60 milijardi dolara. Policija je takođe uhapsila jednu osobu u vezi sa Kvonovim operacijama.

  Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova naložilo je Kvonu da vrati pasoš do 19. oktobra ili će se suočiti sa poništenjem dokumenta.

  Vlasti Južne Koreje pokušale su da uhapse Kvona u septembru i tvrdeći da je on u bekstvu. Tužioci su rekli da je Interpol, globalna policijska organizacija, izdala „Crvenu poternicu“ za njim. Takve poternice izdaju se beguncima koji se traže ili za krivično gonjenje ili za izdržavanje kazne.

  Kvon je, međutim, insistirao da nije u bekstvu, ali se tada još uvek nije znalo gde se nalazi.

  Tužilaštvo južnog okruga Seula, koje juri Kvona, optužilo je tada osnivača i još petoricu ljudi za kršenje zakona o tržištu kapitala i prevaru.

  U intervjuu sa Laurom Šin u podkastu „Unchained“ u oktobru, Kvon je objasnio da se preselio u Singapur iz Južne Koreje pre kolapsa ekosistema Terra. „Nema razloga zašto bi bilo koji vladin zvaničnik verovao da smo pobegli u Singapur“, rekao je Kvon.

  Globalna potraga za kontroverznim osnivačem Terraform Labs nastavila je da besni nakon ovoga, a južnokorejske vlasti sada veruju da je on u Srbiji nakon što je napustio Singapur u septembru.

  Južnokorejske vlasti su pratile dojavu o mestu gde se Do Kvon nalazi, sugerišući da je on sada u Srbiji i da su uspele da to potvrde.

  „Nedavno smo dobili obaveštajne podatke da je izvršni direktor Kvon bio u Srbiji i pokazalo se da je to tačno“, rekao je jedan zvaničnik agenciji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE