Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pomama za medveđim mesom u Japanu: A kakvog je ukusa medvedina?

  Japan je velikom broju automata za prodaju najraznoraznijih stvari dodao novi model koji prodaje sveže meso medveda koje, što bi se reklo, ide kô alva.

  Aparat se nalazi u prefekturi Akita, na severu Japana i u ponudi ima samo meso divljeg medveda kojeg su ulovili lokalni lovci. Ljudi ne prestaju da dolaze i kupuju medvedinu otkako je mašina instalirana krajem prošle godine, izveštavaju japanski mediji.

  Meso, koje se prodaje za 2.200 jena (14,8 evra) za 250 grama, pokazalo se popularnim među putnicima koji izlaze na obližnjoj železničkoj stanici u gradu Semboku, ali je kompanija koja je postavila automat, primila zahteve za dostavu u Tokio, koji je udaljen oko 400 kilometara.

  Japan (Freepik)

  Mašina, na kojoj se medvedina predstavlja kao regionalni specijalitet, u ponudi je imala mešavinu nemasnog i masnog mesa, navodi list Mainići šimbun.

  Meso je dobijeno od životinja koje su u planinama na severu Japana uhvatili članovi lokalnog lovačkog društva kojima je bilo dozvoljeno da ubiju određeni broj medveda tokom godišnje sezone lova, dodaje list.

  Automat se pojavio u novembru nakon što je „Soba Goro“, lokalni restoran, otkrio priliku da jela od medvedine upotrebi kao turističku atrakciju. Potrošnja mesa medveda najveća je upravo na severu Japana, gde se prodaje u konzervama, pa čak i kao instant jelo.

  Medvedina ima pomalo ukus koji su neki uporedili sa divljači, a često se služi u obliku čorbi.

  „Meso medveda je čistog ukusa i neće otvrdnuti“, rekao je predstavnik restorana „Soba Goro“ za Mainići šimbun.

  Opada broj automata u Japanu

  Automati za prodaju bezbroj prehrambenih artikala, od osnovnih namirnica kao što su topli i hladni napici do jestivih insekata i hamburgera nalaze se na svakom koraku u Japanu.

  Prema navodima Japanskog udruženja proizvođača prodajnih sistema, broj ovakvih aparata dostigao je 5,6 miliona 2000. godine – što je jedan na svake 23 osobe.

  To je palo na nešto više od četiri miliona do 2020. godine, ali Japan i dalje ima najveći broj automata po glavi stanovnika na svetu.

  Tokio, Japan, Ulica (Unsplash)

  Tokio, Japan, Ulica (Unsplash)

  Meso kitova uveliko u automatima

  Najveća japanska kompanija za izlovljavanje kitova, „Kjodo Senpaku“, nedavno je počela da prodaje meso kitova preko automata u pokušaju da poveća potrošnju.

  Kompanija planira da takvih automata bude na 100 lokacija širom zemlje u narednih pet godina.

  Ljudski kontakt sa medvedima u Japanu nije ograničen samo na trpezu.

  Broj susreta medveda porastao je poslednjih godina, sa procenjenih 4.800 tokom 2009. godine na više od 20.000 u 2020. godini, kada su dve osobe poginule, a 158 povređeno, saopštilo je Ministarstvo životne sredine.

  Stručnjaci kažu da nedostatak žira u njihovom prirodnom staništu znači da je veća verovatnoća da će životinje doći u kontakt sa ljudima dok tragaju za hranom. Oko 40 odsto susreta 2020. dogodilo se u stambenim i urbanim područjima ili na poljoprivrednom zemljištu.

  Izvor: RTS

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE