Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivrednici: Pregovori šarada, pretnjama razbijani protesti

  Predsednik Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović rekao je da nisu zadovoljni obećanjima Vlade Srbije o ceni suncokreta, subvencijama za gorivo i mleko, da su pregovori ličili na šaradu jer su dobijali gotove predloge, a da su blokade pretnjama razbijali državni službenici iz mesnih zajednica i opština.

  „Mi praktično nismo ni pregovarali, dobijali smo gotove predloge. Pokušali smo da dogovorimo garantovanu cenu suncokreta, ali nismo uspeli jer se blokada saobraćaja smanjivala tako što su nam razbili jedinstvo i posebno pritiskali pojedina udruženja. Bilo je i mnogo pretnji kojekakvih službenika, raznih sekretara iz mesnih zajednica i opština, pa su ljudi odustajali od protesta“, rekao je Adamović za Betu.

  Dodao je da su krivi i sami poljoprivrednici koji su sedeli kod kuća jer „da se protestu priključilo 20.000 traktora ili dva miliona ljudi, mogli su da realizuju zahteve“.

  Neki poljoprivrednici koji se nisu priključili protestu, prema njegovim rečima, verovatno misle da im je dobro i „veruju da žive u zemlji ekonomskog tigra, a da to drugi ne vide“.

  Poljoprivrednici

  Beta

  Adamović je rekao da je njihov zahtev bio da država pomogne da se obezbedi minimalna otkupna cena suncokreta, ali da ona na to nije pristala i da uljare sada mogu da promene uslove otkupa i da se ta cena od 73 dinara potpuno uruši.

  Subvencije za gorivo – taman za sendvič

  On je rekao da je država napravila katastrofalnu grešku zabranom izvoza ulja i da sada ne vredi ništa što je ta odluka ukinuta, jer je zbog suše i niskog vodostaja reka izvoz skoro nemoguć.

  Ni stočari, kako je rekao, nisu dobili veću subvenciju na mleko trajno, već samo za jedan kvartal.

  „Subvencija od 20 dinara po litru za 50 litara goriva trebalo bi da se isplati na račun, pa oni koji su sedeli kod kuće mogu za te pare da kupe sendviče i pomognu Srpsku naprednu stranku (SNS)“, rekao je Adamović.

  Istakao je da je Ministarstvo poljoprivrede ministarstvo koje je protiv poljoprivrede, i da će ta grana verovatno opstati tako što će se njome baviti 20 tajkuna, a ostali će „motati kablove“.

  Kraj blokada u Srbiji, konačan dogovor sa svim poljoprivrednicima

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE