Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivrednici „blokirali“ Srbiju: „Za nas novca nema, a za sendviče 26. maja ima“

  Poljoprivrednici, koji protestuju u više gradova Srbije, od Subotice do Rače u centralnoj Srbiji, traže od države da poveća subvencije po hektaru sa sadašnjih 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da se smanji cena goriva za iznos akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), obezbedi garantovana cena mleka od 75 dinara po litru, bez PDV, poveća premija po kravi sa 30.000 dinara na 40.000.

  Nezadovoljni zbog teškog stanja u poljoprivredi i nebrige države, poljoprivrednici iz Šumadije održali su protest vožnjom traktora ulicama Rače. „Novca nemaju da nam isplate subvencije, a verovatno će za 26. maj, za njihovo okupljanje, da imaju novca i za autobuse i za sendviče i njihove marifetluke, što je jako iritantno za nas“, izjavio je poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević.

  Dodao je da poljoprivrednici godinama ukazuju na probleme u svim granama poljoprivrede, ali da u državi niko nije imao sluha za to.

  „Jedino kada počnemo blokade puteva i ulica tada se, navodno zainteresuju za nas, ali s obzirom da smo do sada više puta prevareni i izigrani, smatramo da su predsednik države i Vlada Srbije isključivi krivci za ovakvo stanje u poljoprivredi“, rekao je Milošević.

  Ocenio je da bi ova sezona mogla biti poslednja za mnoge farmere, ratare i voćare koji su se zbog nebrige države našli u bezizlaznoj situaciji.

  Poljoprivrednik iz Bošnjana Žika Jovičić je rekao da već 30 godina vlast laže poljoprivrednike, kako kaže, kako jedna, tako druga, tako i treća, a doći će i oni četvrti.

  „Zašao sam u sedmu deceniju i otprilike neću doživeti da u Srbiji bude nešto dobro za poljoprivrednike. U ovoj zemlji nije bilo vredno živeti. Sve je nesigurno, nema zagarantovane cene da bi se poljoprivredni proizvođač odlučio za neku proizvodnju“, rekao je Jovičić.

  On je rekao da je spreman da krene i na proteste u Beogradu. „Od pregovora nema ništa, promene su moguće samo protestima i protestima i protestima“, rekao je Jovičić. On smatra da je seljak decenijama degradiran i upozorava da kada nestane srpski seljak, nestaće i zemlje Srbije.

  Policija ispred traktora

  Policija je sprečila dolazak nezadovoljnih poljoprivrednika iz Stare Pazove traktorima u Beograd, pred Skupštinu Srbije, izjavio je poljoprivrednik iz tog mesta Vladimir Višić.

  On je za Betu rekao da su ih policajci zaustavili na izlasku iz Nove Pazove i rekli da ne mogu za Beograd.

  „Nismo hteli da se protivimo tom naređenju, već smo se okrenuli i poljskim putem opet nastavili za Beograd. Na izlasku iz Batajnice presrelo nas je dvadesetak policijskih automobila i ‘marica’, policajci su velikom brzinom iskakali iz vozila, nisam uspeo sve da ih prebrojim“, rekao je Višić.

  Višić je rekao da će predstavnici njihovih udruženja odlučiti o daljim merama protesta. On je rekao da vlast sada odmerava koliko su uporni u zahtevima i da ih prebrojava, nadletanjem dronova i helikoptera.

  Poljoprivrednike koji protestuju ispred Kraljeva zaustavila je policija i ne dozvoljava im da uđu u grad. Poljoprivrednici se tako nalaze ispred ulaza u grad, a nastale su dugačke kolone i zastoj na Ibarskoj magistrali.

  Premijerka odbila njih, oni odbili Vučića

  Zahteve poljoprivrednika u utorak je odbacila premijerka Ana Brnabić, rečima da o njima može da se razgovara naredne godine.

  Poljoprivrednicima je zatim stigao poziv da odlože protest kako bi bili primljeni u Predsedništvo na razgovor, ali su oni to odbili jer su im, kako su rekli, više puta „ispirali“ mozak i da sada samo čekaju ispunjenje zahteva.

  Opstanak Srbije i srpskog seljaka

  Protestna vožnja nezadovoljnih subotičkih poljoprivrednika započela je oko podne kada je 30 traktora krenulo do centra grada, do Gradske kuće, gde su se parkirali, a ako zahtevi ne budu ispunjeni spremni su da u petak krenu za Beograd.

  Predsednik Udurženja poljoprivrednika Subotice, Miroslav Matković, izjavio je medijima da neće ići kući, a ako zahtevi ne budu prihvaćeni do petka, krenuće za Beograd. „Mi smo spremni da u petak traktorima krenemo u Beograd sa poljoprivrednicima iz ostalih udruženja“, kazao je Matković.

  Dodao je da su problemi u poljoprivredi problemi svih u Srbiji. On je rekao da poljoprivrednici zaslužuju i mogu da žive bolje. „Ovde smo zbog opstanka Srbije i srpskog seljaka“, rekao je.

  Na protestu su se okupili poljoprivrednici sa svojim traktorima iz Male Bosne, Ljutova, Verušića, Žednika, Tavankuta, Đurđina…

  Nezadovoljni poljoprivrednici iz Aradca, Kumana, Elemira i Taraša blokirali su mehanizacijom magistralni put Zrenjanin – Novi Sad, a saobraćaj je nakon višečasovne obustave normalizovan.

  Poljoprivrednici su sa oko 40 traktora protestovali ispred Master centra Novosadskog sajma.

  Izvor: Beta, agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE