Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, valute, zarada

  Sindikati: Počinju pregovori o povećanju minimalca

  Socijalno-ekonomski savet prihvatio je zajedničku inicijativu dva reprezentativna sindikata – Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata za početak rada na analizama i pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada u Srbiji.

  Prvi sastanak pregovaračkih timova biće 19. maja, saopštili su sindikati Nezavisnost.

  U saopštenju se navodi da su na redovnoj sednici SES, održanoj 24. aprila, predstavnici UGS Nezavisnost i SSSS iniciirali da se usled značajnih promena elemenata po osnovu kojih je utvrđena minimalna cena rada za 2023. godinu, otpočne sa pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada.

  Dodaje se da će Izvršni odbor Nezavisnosti pre početka pregovora „usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe“.

  Nezavisnost je ukazala da su „značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade… dovoljan razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red“.

  To, kako se navodi, predstavlja i potvrdu argumentovanog stava Nezavisnosti da je bilo nedovoljno povećanje minimalca za 14,3 odsto kako je u septembru prošle godine odlučila Vlada Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE