Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Politička kriza u Nemačkoj: Merkel nema većinu za novu vladu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog neuspeha pregovora o formiranju nove vlade u Nemačkoj.

  Po završetku 12-časovnog sastanka, Merkel je novinarima u Berlinu rekla prošle noći da joj je žao zbog toga što njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU), sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), liberali (FDP) i Zeleni nisu našli zajedničko rešenje.

  Ona je rekla da će „učiniti sve što je u njenoj moći da bi se obezbedilo sigurno upravljanje u teškim sedmicama koje dolaze”.

  Predsednik CSU Horst Zehofer izjavio je da su neuspeh razgovora i odsustvo prave vlade „teret“ za zemlju.

  Merkel je rekla da će danas razgovarati s nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i da će se „posle videti kako će se stvari razvijati“.

  Prema Ustavu, predsednik Nemačke, socijaldemokrata Štajnmajer, treba poslanicima da predloži kandidata za kancelarsko mesto.

  Štajnmajer ima sedam dana da odluči hoće li predložiti Merkelovu, koja bi vodila manjinsku vladu, ili raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore.

  Merkel i njena konzervativna strana pobedili su na opštim izborima, ali sa razočaravajućim rezultatom i bez većine potrebne za reizbor.

  Dogovor četiri partije bio je jedini koji bi omogućio većinsku vladu, pošto su socijaldemokrate (SPD) odbacile mogućnost nove velike koalicije pod plaštom kancelarke.

  U teoriji, Merkel može da pokuša da ubedi SPD da ponovo razmotri ovu odluku iako je SPD juče ponovila da ne želi takav savez.

  Kancelarka može i da rizikuje sa manjinskom vladom, ali je do sada isključivala ovu opciju, insistirajući na tome da želi „stabilnu“ vladu.

  Ostaje mogućnost sazivanja novih izbora početkom 2018. godine. Ali predsednik, na kome je konačna odluka, juče je upozorio na posledice takvog ishoda.

  Prema anketama, ekstremna desnica bi imala koristi u takvoj situaciji budući da je u septembru zabeležila izborni rezutat koji joj je omogućio istorijski ulazak u Bundestag sa skoro 13 odsto glasova.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE