Pola milijarde evra za naoružanje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pola milijarde evra za naoružanje

  Ministarstvo odbrane Srbije potrošiće ove godine skoro pola milijarde evra za kupovinu naoružanja i vojne opreme.

  Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da je reč o defanzivnom naoružanju i da, kako je istakao, Srbija nikome ne preti već želi da modernizuje svoju vojsku.

  Među oružjem koje se nabavlja je ruski protivoklopni sistem Kornet koji pogađa metu na osam kilometara i niko, kako su to nedavno predstavili predsedniku Srbije, u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo. Kornet je i najnovije pojačanje Vojske Srbije koja poslednjih nekoliko godina značajno modernizuje svoje naoružanje, a s tim se, prema najavama ministra odbrane, neće stati.

  “Mi se ne trkamo sa bilo kim, investiramo onoliko koliko smatramo da je potrebno za našu zemlju”, kazao je Stefanović.

  Za nabavku naoružanja i vojne opreme iz inostranstva, samo ove godine, biće utrošeno pola milijarde evra, odnosno 44 odsto vojnog budžeta.

  “Imamo najave da ćemo još dve baterije sistema pancir dobiti u našim oružanim snagama, tj. da su kupljene jos dve baterije, a prema mojim informacijama, očekujem da se FK-3, sistem kineske proizvodnje, prva baterija nađe već na proleće u Srbiji”, rekao je za Euronews Srbija Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

  Zbog modernizacije svoje vojske, Srbija je napredovala na listi portala “Global Firepower”, koji je svrstava na 61. poziciju u svetu, odnosno najbolje rangiranu zemlju bivše Jugoslavije.

  “Spoljnopolitički” kriterijumi za nabavku oružja

  Srbija je najviše uložila u nabavku opreme ratnog vazduhoplovsta i protivvazduhoplovne odbrane. Kupljeni su migovi, helikopteri, borbeni dronovi i PVO sistemi. Uz to, Rusija je donirala i borbene tenkove i oklopna izviđačka vozila.

  “Srbija zaista troši puno na naoružanje u poslednjih nekoliko godina, ali ono što je najveći problem je što mi ne znamo tačno na šta se troši taj novac, odnosno sam budžet nije dovoljno transparentan, pa mi ne znamo o kojim konretno nabavkama se radi osim kada političari odluče da u nekom obraćanju javnosti objave cene i sadržaj neke nabavke”, navela je Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

  Ona kaže da se oružje nabavlja sa svih strana, što je u skladu sa spoljnom politikom balansiranja. “To je problematično zato što se nabavke ne sprovode u skladu sa nekim planovima i potrebama sistema odbrane već se upravo ti ugovori dogovaraju ad hok da bi se neki spoljnopolitički interesi ostvarili”, navela je Ignjatijević.

  Poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazalo je da 40 odsto građana misli da je vojska dobro opremljena, što je dvostruko više u odnosu na pre 10 godina, dok dve trećine ispitanika smatra da ista količina ili više novca treba da se izdvaja za nabavku naoružanja.

  Izvor: Euronews

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE