Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pokrenuta PETICIJA da se u institucije u Srbiji uvede VEGANSKI MENI

  Udruženje za razvoj Miroljubive poljoprivrede pokrenulo je peticiju koja za cilj ima uvođenje veganske ponude u jelovnicima svih javnih institucija u Srbiji.

  Kako navode, Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koja nema zastupljenu kategoriju veganske hrane u jelovnicima javnih institucija, a ova ponuda je veoma retka i u privatnim restoranima, prenosi list Danas.

  Iz ovog udruženja objašnjavaju da veganski način ishrane isključuje svu hranu životinjskog porekla, a proizvodnja veganskih proizvoda beleži konstantan rast u odnosu na proizvode mesno-mlečne industrije koja trpi kritike zbog ogromnog doprinosa zagađenju i klimatskim promenama, brutalnosti prema životinjama, ali i zbog stalne opasnosti od pojave novih virusa i bolesti prouzrokovanih konzumiranjem mesno-mlečnih proizvoda.

  U svetu se ubrzano ulažu ogromna sredstva u razvoj i osmišljavanje novih veganskih zamena za mesne prerađevine i mlečne proizvode.

  Zato su članovi Udruženja za razvoj Miroljubive privrede pokrenuli inicijativu za uvođenje veganske ponude u jelovnike škola, vrtića, bolnica, studentskih menzi, vojske itd, ukazujući na ekonomsku opravdanost, jer će se ulaskom veganske ponude u jelovnike javnih institucija otvoriti novo tržište proizvođačima veganskih proizvoda, koje je bilo rezervisano samo za mesnu i mlečnu industriju.

  Kako navode, u Srbiji postoji mali broj kompanija koje prave veganske proizvode, ali sa veoma kvalitetnim proizvodima.

  Ipak, svi oni zahtevaju podršku, jer su diskriminisani jer nema veganskog menija u javnim institucijama, objašnjavaju iz ovog udruženja.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE