Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći DIL u svetu luksuza: Luj Viton ipak kupuje Tifani

  Deoničari američkog draguljara Tifani potvrdili su najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH dogovorenu još pre godinu dana.

  To se dogodilo nakon višemesečnog zastoja, najave tužbi i borbe na sudu, pa čak i političkih intervencija, prenosi Seebiz.

  Na virtualnoj skupštini legendarne američke draguljarske kompanije Tifani (Tiffany & Co), više od 99 odsto kapitala podržalo je najavljenu prodaju kompanije francuskom konglomeratu LVMH pre godinu dana.

  Preuzimanje je zakomplikovano u proleće kada je izbila pandemija covida-19, zbog čega je potrošnja luksuzne robe, uključujući dragulje, drastično opala. LVMH je zatim predložio nastavak pregovora o ceni svake deonice, tvrdeći da je prodaja Tifanija pala toliko da više nije mogao da plati za nju onoliko koliko je nameravao pre pandemije.

  Kompanija Tifani je na to reagovala s ogorčenjem, a od LVMH-a i njenog predsednika Bernarda Arnoa, inače najbogatijeg Francuza, snažno se tražilo poštovanje izvornog sporazuma, jer bi u protivnom usledila borba na sudu.

  Nakon višemesečnog zastoja, pri čemu je svaka strana insistirala na svom, a politika se neformalno uključila u pregovore (LVMH je rekao da su francuske vlasti „krive“ za kašnjenje u postizanju sporazuma), obe kompanije su malo popustile: LVMH ponudio manje po deonici nego prvobitno, ali ne toliko manje nego što je prognozirao u proleće.

  Sada će umesto 135 dolara po deonici, kolika je bila cena u najavi za preuzimanje, za to platiti 131,5 dolara. To znači da će za celu kompaniju izdvojiti 15,8 milijardi dolara, što je oko pola milijarde manje nego što je prvobitno predviđeno.

  Očekuje se da će prodaja biti završena u prvim mesecima sledeće godine.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE