Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Podrška razvoju studentskog preduzetništva

  Bubanje i manjak korisnih veština tokom studija trebalo bi da postane prošlost. Srbija bi od naredne akademske godine trebalo da počne primenu nacionalnog modela studentske prakse, a cilj je razvoj preduzetničkog obrazovanja. U Beogradu je danas počela serija okruglih stolova na tu temu, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje.

  Odlazak stuedenara na praksu u privatne ili duštvene kompanije do sada je bila isključivo stvar fakulteta, a usvajanjem nacionlanog plana to će postati državni projekat, uz saradnju lokalnih samouprava i Privredne komore.

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će nacionlanim planom biti podržano i otvaradnje studetnskih zadruga i preduzeća. Cilj je da se  povežu Centri za razvoj karijere u sklopu univerziteta, privreda i lokalna samouprava.

  Predstavnik Vlade Srbije Vukašin Grozdić kazao je da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bila nešto iznad 20 odsto.

  „Iako najniža u nekoliko poslednjih godina, zapravo je viša nego evropski prosek. Izradom modela nacionalne studentske prakse uspostaviće se državni standard u smislu trajanja, načina njihove realizacije ispod kojih se neće ići i kao takav biće obavezujući“, kazao je on na skupu „Moj grad-moj izbor-moja karijera“.

  Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je da će,  zajedno sa beogradskim Univerzitetom, inicirati da zabrana zapošljavanja ne važi za studente koji dolaze na praksu, jer kako je rekao stotinak studenata koji bi mogli da nađu posao u javnim preduzećima neće narušiti balans i dogovor sa MMF.

  Vesić je podsetio na projekat BG praksa u okviru kojeg je grad obezbedio i mesečnu nadoknadu u toku prakse od 8.500 dinara.

  “Ono što ja vidim kao probem je što od 1.800 studenata malo ko je ostao da radi u javnim preduzećima. Tome je doprinela zabrana zapošljavanja“, kazao je Vesić

  “Nama je administracija sve starija, stranac kada dođe u Beograd reći će vam da nema problema na višem, već na srednjem nivou, odnosno sa administracijom“, rekao je gradski menadžer.

  Nakon Beograda sa nacionalnim  modelom studentske prakse upoznaće se i u njegovom finalnom kreiranju učestvovaće i Nišlije, Novosađani, Kragujevćani i Novopazarci.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: B. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE