Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jednak kvalitet robe za sve – inicijativa Češke

  Češki ministar poljoprivrede Marijan Jurečka predložio je Evropskoj komisiji da jednom rečenicom u izmenama zakona o zaštiti potrošača reši problem duplih aršina nadnacionalnih kompanija koje za Zapad proizvode kvalitetniju robu nego za siromašniju postkomunističku Evropu.

  „Budući da se sada pripremaju izmene legislative o zaštiti potrošača, tražimo da se u njih uvrsti jedna jednostavna rečenica koja kaže: Ako je proizvodjač isti, marketinški proizvod izgleda isto, potrošač ima razloge da misli da je to isti proizvod, onda proizvod mora da ima isti sastav i isti kvalitet“, kazao je danas novinarima ministar Jurečka.

  Češki ministar poljoprivrede veruje da bi ta mala jednostavna izmena koji bi zauvek rešila problem duplih aršina mogla da stupi na snagu najdalje za godinu i po dana, pošto će u prvom kvartalu naredne godine Evropska komisija ionako usvajati druge izmene u zakonima koji štite potrošače.

  Evropska komisija i njen šef Žan-Klod Junker, posle žestokog višemesečnog pritiska Višegradske grupe, konačno su letos priznali da nadnacionalne kompanije zaista gledaju na istočnu Evropu drugačije nego na zapadne, razvijene članice EU, kao na nekakvu kantu za djubre.

  Medjutim i Junker i evrokomesarka pravde i zaštite potrošača, Čehinja Vjera Jourova, odabrali su da se u suzbijanju duplih aršina iskoristi postojeća evropska legislativa o zabrani varanja potrošača i nepoštenoj trgovinskoj praksi a ne da se donose novi zakoni.

  „Taj pristup može da se iskoristi ali nije idealno rešenje. Morate da se oslonite da ćete na drugoj strani, bilo u Nemačkoj ili Belgiji imati partnera koji će biti dobrovoljno spreman da sa vama saradjuje. Danas ne postoji nikakav pravni instrument koji može da naredi da taj nadzorni organ sa nama saradjuje“, kazao je Jurečka.

  EU je izdvojila dva miliona evra za zemlje članice da obave što više uporednih testova namirnica i drugih proizvoda, a Slovačka je proširila svoj prethodni test 33 namirnice kupljene u Slovačkoj i Austriji.

  Prošireni test pokazao je da je skoro polovina, 16 namirnica, po sastavu i osobinama daleko goreg kvaliteta za Slovake u odnosu na Austrijance, kod 11 proizvoda nadjene su manje razlike na štetu postkomunističke verzije, dok su Slovaci mogli jedino da se raduju da jedu indijske orahe kvalitetnije nego Austrijanci.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE