U kakvoj su vezi PLATA od 500 evra i OSTAVKA Ćulibrka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U kakvoj su vezi PLATA od 500 evra i OSTAVKA Ćulibrka

  Ukoliko prosečna plata u Srbiji na kraju ove godine bude 500 evra, Milan Ćulibrk obećava da će podneti ostavku na mesto glavnog urednika nedeljnika NIN.

  Ćulibrk je ovaj “zavet” dao u emisiji “15 minuta”, jer tvrdi da je to obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića – nerealno.

  Kaže i da stranim kompanijama ne treba davati subvencije za zapošljavanje, već ih osloboditi poreza na dobit.

  Za srpske plate, Ćulibrk pored toga što kaže da su najniže u regionu, tvrdi i da ne mogu da dostignu 500 evra kako je obećavala i dalje obećava aktuelna vladajuća većina, a njegove tvrdnje, kako kaže, potkrepljuju ekonomske brojke.

  “Evo i pred vama obećavam. Daću ostavku ako ove godine prosečna plata bude 500 evra u Srbiji”, kaže Ćulibrk.

  Potplaćivanje stranih firmi, kako Ćulibrk naziva subvencije, za glavnog urednika NIN nema ekonomsku računicu, jer te firme pored svega daju i niske plate, a tvrdi da bi zaposlenost mogla biti i veća ukoliko se izabere drugačiji model.

  Postoji drugi način za države koje nemaju mnogo novca, da ne plaćaju u kešu, nego da se napravi ugovor sa investitorom, da će on biti 5 ili 10 godina oslobođen poreza na dobit.

  Po tom osnovu on može da dobije čak i više nego što mu država da direktno za otvaranje radnih mesta. Ali je poenta drugačija. Vi sad unapred dajete keš, a tako bi im opraštali porez kojeg ne bi ni bilo za bužet da taj investitor ne dođe ovde, objašnjava Ćulibrk.

  Komentarišući priče vlasti o velikom rastu BDP, Ćulibrk navodi da srpska privreda od dolaska na vlast SNS 2012. godine raste po stopi od 1,8 odsto, svet po stopi od 3,5 odsto, a zemlje u okruženju Srbije od 4,5 odsto.

  “Kako smo mi to lideri? Meni to liči da mi idemo brzinom 30 na sat, 5 km ispred nas je auto i vozi 60 na sat i mi kažemo samo što ga nismo stigli. Nikada ih nećemo tim tempom stići”, rekao je Ćulibrk.

  Izvor: Danas, Južne vesti

  Foto: N1 screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE