Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzija

  Vučić: Vanredno POVEĆANJE PLATA u javnom sektoru i penzija do kraja 2023.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče na konferenciji da će od septembra biti povećane plate u delu javnog sektora, a od oktobra i penzije, ali i da će biti vanrednih parlamentarnih izbora. Prema njegovim rečima, samo je pitanje meseca kada će oni biti održani.

  Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će u prosveti plate od 1. septembra biti povećane 5,5 odsto, a od decembra ili januara još 10 odsto.

  „Prosečna plata u prosveti je sada preko 74.000 dinara, a posle povišica biće blizu 90.000 dinara, bez drugih naknada“, kazao je Vučić.

  Medicinsko osoblje će, kako je rekao, kumulativno imati povišicu od 16 odsto, a lekari, zaposleni u vojsci i policiji 11 odsto, a možda i više u zavisnosti od stanja u budžetu.

  „Penzioneri će imati veće penzije od 1. oktobra za 5,5 odsto, a od januara 14,6 odsto, tako da će prosečna penzija sa 324 evra biti uvećana na 390 evra“, rekao je Vučić.

  On je istakao da se Međunarodni monetarani fond ne slaže sa vanrednim povišicima plata i penzija, ali da se nada da neće biti problema u sprovođenju sporazuma sa tom institucijom.

  Rast, novac, povećanje plate (Freepik)

  Novac, povećanje plate (Freepik)

  Osim povećanja plata i penzija, Vučić je najavio još jednu meru – po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti.

  „To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji, oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

  Vanredni parlamentarni izbori

  Nakon što je najavio nove mere i vanredne parlamentarne izbore, Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao da poziv opoziciji za razgovore još uvek stoji, a da će izbori biti raspisani „uskoro“, ako se niko ne odazove.

  „To znači da idemo ubrzo na raspuštanje Skupštine Srbije jer postoje rokovi“, kazao je Vučić.

  Kako je objasnio, nakon što premijerka Ana Brnabić podnese ostavku skupštini, on kao predsednik ima obavezu da u narednih 30 dana ponudi mandat nekom drugom.

  „Kada se konstatuje da ne postoji većina u Skupštini Srbije, ako ne bude postojala, moguće je da neko drugi napravi većinu, ako se ispostavi da ipak to nije moguće, pošto ako Ana Brnabić podnese ostavku Srpska napredna stranka neće želeti novi mandat, razumljivo je“, rekao je Vučić.

  Skupština

  Skupština (BL)

  Spremni na dogovor oko izbora

  Ako se to dogodi, kako je dodao, kada istekne mesec dana, ostaju ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanje novih izbora.

  „U skladu sa tim, mi smo spremni da se oko datuma dogovorimo i da li eventualno da budu sa još nekim izborima. Dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske, ali nikako neke druge izbore. Većina će se truditi da bude ozbiljna i odgovorna i da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome kako i na koji način različiti izborni procesi budu održani“, kazao je predsednik.

  Naveo je da će nastaviti da čeka „neke ljude“ da dođu da razgovaraju, ali naglasio da se nikada neće dogoditi to da neko na ulici preuzima vlast i da neće biti prelazne Vlade.

  „Bilo je i previše nasilja od 90-ih godina na ovamo. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno“, zaključio je Vučić.

  Izvor: Beta, Mediji

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE