Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gugl

  „Pionirski“ sporazum: Gugl će pet godina plaćati Frans presu

  Tehnološki gigant Gugl (Google) i agencija Frans pres (AFP) postigli su dugo očekivani dogovor prema kojem će Gugl tokom pet godina francuskoj agenciji plaćati onlajn korišćenje njenog sadržaja.

  Dogovor je postignut posle 18 meseci teških pregovora o primeni takozvanog „prava susedstva“, direktive Evropske unije o poštovanju „prava autora“.

  To je prvo partnerstvo te vrste koje je sklopila jedna novinska agencija. Francuska je prava autora na nivou Evropske unije (EU) prenela u svoje nacionalno zakonodavstvo 2019. godine.

  „To je sporazum koji pokriva celu EU, na svim jezicima AFP, uključujući i zemlje koje nisu prenele direktivu na nacionalni nivo“, izjavio je izvršni direktor AFP Fabris Friz, koji je sporazum nazvao „pionirskim“.

  AFP proizvodi i distribuira multimedijalni sadržaj na šest jezika svojim klijentima u Francuskoj i širom sveta.

  Generalni direktor Gugla u Francuskoj Sebastijan Misof izjavio je da sporazum pokazuje da rešenje uvek može da se pronađe.

  Iznos ugovora nije saopšten, a prema direktivi o pravima autora, medijima je omogućeno da budu isplaćeni za sadržaj koji se koristi na internetu.

  Tu direktivu je u martu 2019. godine usvojio Evropski parlament posle dve godine rasprave.

  Fejsbuk (Facebook) je sa svoje strane u oktobru najavio nekoliko sporazuma, među kojima okvirni dogovor sa francuskom Alijansom medija koji predviđa da se francuskim dnevnim listovima tokom dve godine plaća korišćenje njihovog sadržaja.

  Ti mediji će takođe dobijati novčanu nadoknadu za učešće u Fejsbuk njuzu (Facebook News), servisu posvećenom informaciji koji je već pokrenut u SAD i Velikoj Britaniji, a u Francuskoj će u januaru 2022. godine.

  Širom sveta je pitanje podele prihoda od interneta u središtu tenzije između veb džinova i medija.

  U Danskoj su mediji najavili da će se udružiti kako bi pregovarali o svojim autorskim pravima sa veb gigantima, a u Australiji je usvojen zakon koji obavezuje tehnološke džinove da plaćaju medijima korišćenje njihovog sadržaja.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE