Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet saveta kako ostati bezbedan na mrežama tokom praznika

  Bliže se praznici, završavamo sve hitne poslove, sagledavamo dostignuća i planiramo  narednu godinu. Baš iz tih razloga je veoma važno da u ovom periodu posvetimo dodatnu pažnju sajber bezbednosti, kako ne bismo propustili važne korake koji mogu zaštitili nas ali i našu kompaniju od napada sve više usmerenih na mala i srednja preduzeća. Kompanija Kaspersky predstavlja vam pet jednostavnih saveta koji će vas poštedeti glavobolje.

  Pravite rezervne kopije važnih podataka

  Neočekivani gubitak važnih datoteka može biti uzrokovan ili trivijalnim razlozima kao što je kvar hard diska ili sajber napad. Na primer, ransomware, maliciozni softver, šifruje ceo operativni sistem ili pojedinačne datoteke i zahteva otkupninu za dešifrovanja.

  Ono što je još gore je da čak i ako kompanija plati otkup, nema garancija da će kriminalci vratiti poverljive dokumente. Redovne rezervne offline kopije će vam omogućiti da dobijete pristup ključnim podacima u hitnim slučajevima.

  Takođe možete koristiti bezbednosno rešenje sa funkcijom koja omogućava automatsko pravljenje rezervnih kopija.

  Updejtujte svoje uređaje i softvere

  Zastareli softver predstavlja nedostatak u bezbednosti i pruža napadačima odličnu priliku da uđu u korporativnu infrastrukturu. Pre praznika, ne zaboravite da proverite i instalirate nove verzije softvera na sve ključne aplikacije. Ovaj proces može biti pojednostavljen sigurnosnim rešenjima sa ugrađenim sistemom za upravljanje softverima.

  Obnovite svoje lozinke

  Brute force, metoda koja uključuje pogađanje lozinke isprobavanjem svih mogućih kombinacija znakova, i dalje je među najčešćim metodama koje napadači koriste da prodru u mrežu organizacije. Verovatnoća da će ovaj način napada uspeti se povećava kada je lozinka koju pretpostavljaju slaba ili je već procurila. Prva preporuka za smanjenje verovatnoće da će vaši podaci biti ukradeni je da primenite strogu politiku lozinki, koja zahteva da standardna lozinka korisničkog naloga ima najmanje osam slova, broj, velika i mala slova, kao i poseban karakter.

  Proverite pristup korporativnim podacima i sistemima

  Kraj godine je idealan za dovođenje u red svoje politike pristupa. Nedavno istraživanje pokazuje da je samo polovina poslovnih lidera uverena da njihovi bivši zaposleni više nemaju pristup korporativnim nalozima ili podacima. Pošto ovaj nemar može dovesti do ozbiljnih povreda podataka, bolje je da se pozabavite ovim problemom pre nego bude prekasno. Prvo napravite spisak zaposlenih koji su ove godine napustili kompaniju i proverite da li je pristup ukinut. Takođe, smanjite broj ljudi koji imaju pristup važnim korporativnim podacima i smanjite količinu podataka dostupnih svim zaposlenima. Do kršenja je veća verovatnoća u organizacijama u kojima previše zaposlenih radi sa poverljivim vrednim informacijama koje mogu biti od interesa za treća lica.

  Pazite se prazničnih prevara

  Protivnici se ne ustručavaju da iskoriste prazničnu sezonu i masovno šalju posebne novogodišnje ponude, obnove pretplate i poklon kartice da ukradu vaše lične podatke ili novac. Predpraznična užurbanost je ogromna distrakcija, tako da vi ili vaši zaposleni lako možete upasti u zamku ne shvatajući potencijalne opasnosti. Zapamtite i podsetite svoje kolege o osnovnim znacima phishing e-poruka. Među njima su dramatične teme, greške i slovne greške, nedosledne adrese pošiljaoca i sumnjive veze. Takođe, uvek proverite format svih priloga pre nego što ih otvorite i tačnost veze pre nego što kliknete. Ovo se može postići tako što pređete mišem preko ovih elemenata – uverite se da adresa izgleda autentično i da priložene datoteke nisu u izvršnom formatu.

  Zašto Threat Intelligence servise mora imati svaka kompanija?

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE