Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  perfekcionizam

  Perfekcionizam izaziva stres: Kako da se oslobodite želje da sve bude savršeno?

  Savršenstvo, odnosno perfekcionizam, može da izgleda plemenito, ali može da učini više štete nego koristi kada ga opsesivno jurite.

  Jedan umetnik borio se sa perfekcionizmom. On je objasnio da dugi niz godina radi u svom ateljeu, gde stvara skulpture i slike. U retkim prilikama kada je dozvoljavao drugima da vide njegov rad, bili su zadivljeni lepotom njegovih kreacija. Ipak, odbio je da svoju umetnost podeli u javnosti.

  “Nije savršeno! Ako nešto nije savršeno, jednostavno ne mogu dozvoliti da svet to vidi“, rekao je on.

  Zbog toga je imao strašnu anksioznost, probleme sa spavanjem, glavobolje, bolove u leđima, opsesivne misli i bes. U jednom trenutku je uzeo čekić i uništio skulpturu na kojoj je s ljubavlju radio više od šest meseci. Njegova borba ilustruje potencijalno razorne efekte perfekcionizma.

  Stres

  Težnja ka savršenstvu stvara ogroman psihički pritisak koji može da izazove psihosomatske simptome kao što su hronični umor, anksioznost i nemir.

  Odugovlačenje

  Rokovi dolaze i prolaze, ništa nikada nije dovoljno dobro. Ne uspevate da završite projekte, često niste zadovoljni svojim radom. Na kraju, ako zadovoljstvo ostane neuhvatljivo, možete potpuno da odustanete od svojih napora.

  Posao, perfekcionizam

  Posao, perfekcionizam (Pexels)

  Razočaranje

  Vaše samopouzdanje prima veliki udarac sa toliko nedovršenih zadataka i kritičnih misli. Retko doživljavate nalet zadovoljstva i ponosa koji podiže poštovanje koje dolazi sa dobro obavljenim poslom. Hronična samokritika podstiče anksioznost i beznađe.

  Poredite se sa drugima i očajavate

  Negativno se poredite sa drugima. U vašem umu, vi ste uvek stranac ili autsajder koji nikada nije priznat. Žudite za pohvalama i pažnjom, a ipak ostajete u senci.

  Manje kreativnosti

  Teško je, ako ne i nemoguće, biti kreativan u neprijateljskom okruženju – posebno ako glavni izvor negativnosti potiče od vaših unutrašnjih kritičara. Vremenom se kreativnost izbegava jer izgleda da nema nagrade i da je previše bolno.

  Posao, perfekcionizam

  Posao, perfekcionizam (Pexels)

  Manje ambicije

  Završeni zadaci i dostignuća podstiču ambiciju, strast i inspiraciju. Nažalost, perfekcionizam iscrpljuje takve težnje.

  Oslobađanje od perfekcionizma

  Suština perfekcionizma je iluzija da ništa nema vrednost osim ako nije savršeno. Isprobajte ove jednostavne korake da se oslobodite perfekcionizma i iluzije da je savršenstvo vaš jedini cilj, piše Psychologytoday.

  Isključite se: Konzumiranje medija može da vam ispuni misli nerealnim očekivanjima o tome kako bi trebalo da izgledate, koliko bi trebalo da budete bogati i gde bi trebalo da živite. Reči „trebalo bi“ će negativno uticati na vašu sliku o telu, raspoloženju i integritetu.

  Čvrsto se držite rokova: Preskakanje rokova može da ima razoran efekat na vas. Kada postavite realan rok, potrudite se da ga ispunite.

  Nagradite sebe: Samo napred, proslavite svoje pobede i počastite se nečim posebnim.

  Prihvatite nesavršenost: Greške su često bolje od naše prvobitne namere. Dajte sebi fleksibilnost i slobodu da istražujete bez cilja savršenstva.

  Čitajte biografije: Mnoge biografije govore o veoma uspešnim ljudima koji su godinama doživljavali odbacivanje, kritiku i neuspeh.

  Zaključak: Greške i neuspesi su deo procesa uspeha.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE