Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, tim (Unsplash)

  4 korisne strategije kako da lideri podignu samopouzdanje

  Živimo u vremenima kada su se lični razvoj i rast transformisali u jednu od najvažnijih tema koje intrigiraju naše umove. Zajedno sa uspostavljanjem zdravog samopoštovanja, proaktivnosti i produktivnih veština, samopouzdanje se pretvorilo u viralnu temu koja zanima praktično svakoga ko ima za cilj da unapredi svoj razvoj.

  U današnjem dinamičnom i kompetitivnom svetu, samopouzdanje nam omogućava da pokažemo svoje snage, ono u čemu smo dobri i šta nam pomaže da se istaknemo u moru pojedinaca koji dele istu strast.

  U kontekstu liderstva i upravljanja, poverenje svakako ide ruku pod ruku sa uspehom. Svako ko izražava liderske aspiracije treba da počne da radi na svom samopouzdanju. Na kraju, to je gorivo koje pokreće našu odlučnost.

  Evo zašto je toliko važno uspostaviti i održavati ovu osobinu. Postoje četiri korisne strategije koje mogu pomoći svakom lideru da to uspešno uradi.

  Posao, LinkedIn

  Posao, samopouzdanje (Pexels)

  Da li je uopšte moguće da lider bude dobar u poslu bez samopouzdanja?

  Danas se mnoge kompanije oslanjaju na kombinaciju lider-tim, gde jedna figura služi kao most koji povezuje tačke između tima i klijenata, kao i između članova tima. Toliko smo navikli na vodeću figuru da često zaboravljamo šta ovaj posao predstavlja.

  Vođa je neko na koga se gleda kao na uzor. U suštini, ova osoba prihvata mnogo odgovornosti – lideri ne bi trebalo da samo raspoređuju opterećenje na svoje zaposlene. Osim toga, treba da pomognu timu da se drži zajedno u turbulentnim vremenima kada se čini da je timski duh nestao. Takođe, od lidera se očekuje da poznaju svoje zaposlene – njihove snage, slabosti, težnje i ciljeve – kako bi mogli da ih inspirišu svakodnevno i podržavaju ih kad god bude teško.

  Ali ako postoji jedna stvar koja osobu pretvara u uzor pored iskustva, znanja i stručnosti, to je samopouzdanje. Pojedinac bi mogao da bude najbolji profesionalac u određenoj poslovnoj oblasti, ali bez samopouzdanja ne bi mogao da pokaže sve veštine i sposobnosti koje oblikuju njihovu stručnost. Zbog toga ne bi mogli da budu zaduženi za ljude kojima je stalno potrebna podrška, vođstvo i briga.

  Samopouzdanje i vođstvo ne podrazumevaju da rukovodite i dajete naređenja po ceo dan. U suštini, ono predstavlja sopstveni set veština lidera, a zatim ih udvostručuje kako ga vide zaposleni. Samopouzdan vođa služi kao veza u timu, vodeći primerom i dokazujući da zna šta radi. Kao rezultat toga, članovi tima veruju svom vođi, poštuju ga i ugledaju se na njega. To pomaže lideru i zaposlenima da rastu zajedno u poslu.

  Posao, LinkedIn

  Posao, samopouzdanje (Pexels)

  Kako lider može da neguje samopouzdanje?

  Samopouzdanje je suštinska karakteristika liderske ličnosti. Kako biste podigli samopouzdanje na viši nivo, primenite četiri veoma korisne strategije koje svaki ambiciozni lider može da usvoji, piše Entrepreneur.

  Pokažite da su i dobri i loši primeri odlični učitelji. U liderstvu, ljudi su takođe skloni greškama, kao i pokazivanju sjajnog rada. Retko sve ide glatko. Međutim, biti otvoren, pošten i mudar pred svojim timom znak je zrelosti i samopouzdanja. Koristite svoja dostignuća kao primer i motivaciju. Upotrebljavajte i svoje greške kao smernice i zajednička iskustva koja mogu da nauče vaš tim nečemu.

  Budite otvoreni za povratne informacije. Čak i ako su negativne, ogroman je znak samopouzdanja. Lideri nisu jedini koji bi trebalo da daju povratne informacije. Ovaj proces bi trebalo da ide u oba smera. Samouveren menadžer je neko ko stalno traži povratne informacije od svojih zaposlenih i prihvata kritiku kao centralnu tačku svog budućeg razvoja i profesionalnog rasta.

  Uverite se da su reči usklađene sa radnjama. Samouvereni lider nikada ne ide protiv svojih reči. Kada menadžer precrta ono što je rekao u smislu obećanja, planova, koraka i vizije, to jednostavno znači da umanjuje svoje reči.

  Ključno je da pokažete fleksibilnost i prilagodljivost. U poslu niko ne može da garantuje da se stvari neće potpuno promeniti preko noći. Ako lider želi da pokaže samopouzdanje, mora da bude fleksibilan i prilagodljiv promenama jer tako dokazuje da je njegov profesionalizam veći od okolnosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE