Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Partners Global i USAID pokrenuli novi projekat za snažnije građansko društvo

  Na Međunarodni dan demokratije, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Partners Global predstavili su projekat Za snažnije građansko društvo, koji sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

  Ovaj petogodišnji projekat USAID-a vredan 9 miliona dolara unaprediće podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva, stvoriti prostor da građansko društvo učestvuje u procesima javnih politika, okupiti građane i civilno društvo oko zajedničkih pitanja i podstaći dijalog između civilnog društva i vlade. Projekat sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), koja je izdvojila 3 miliona dolara.

  „Civilno društvo ne može samo da uspe.  Umesto toga, civilno društvo, mediji, privatni sektor i vlada moraju da rade zajedno na inicijativama koje su važne za interese građana“, istakla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID u Srbiji, na predstavljanju projekta.

  S obzirom da je aktivno građansko društvo važan deo svakog demokratskog društva, projekat će podržati 25 lokalnih organizacija građanskog društva, po pet u svakom od pet regiona Srbije, koji će služiti kao centri podrške mreži od preko 300 organizacija građanskog društva, pokreta, aktivista i neformalnih inicijativa širom Srbije.

  Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, govorila je o ulozi projekta u podsticanju kulture dijaloga u Srbiji, naglasivši da „Kada nećemo sami od sebe, bez pomoći civilnog društva, bez pomoći državnih organa, bez pomoći ikog, da sednemo kao ljudi i da porazgovaramo, onda zbog interesa budućnosti društva smo beskrajno zahvalni na ljudima koji imaju dijaloško znanje, veštine i ideje koji su privrženi svojim vrednostima radeći u civilnom društvu i koji traže Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao partnera u tim poslovima“.

  Direktor projekta Za snažnije društvo Andrija Mijanović je istakao da „u narednih pet godina, kroz saradnju između ključnih aktera u procesima razvoja demokratije – samih organizacija, institucija i donosilaca odluka, privatnih inicijativa, akademije i medija, nameravamo da osiguramo stalni razvoj organizacija i građanskih inicijativa, i to računajući na regionalne i globalne primere dobre prakse i inovativne i proverene metodologije“.

  „Građansko društvo ima važnu ulogu u mobilisanju građana, učešću u kreiranju politike i promovisanju demokratije. Zato se radujemo jačanju saradnje sa građanskim društvom i vladom na unapređenju okruženja za građansko društvo“, izjavio je Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE