"Papreni" propust: Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Papreni” propust: Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR?

  Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, a očekuje se da će i u narednom periodu biti potrebno obezbediti dodatne količine struje iz uvoza.

  To je konstatovano na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  S obzirom da Rudarski basen “Kolubara” u narednih dve godine neće uspeti da se osposobi za proizvodnju punim kapacitetom, Elektroprivreda Srbije će u tom periodu biti prinuđena da uvozi nedostajuće količine struje iz inostranstva, piše Danas.

  Struju i dalje moramo da uvozimo

  Da će za oporavak izraubovanog rudarskog basena u Lazarevcu, u koji nije ulagano niti je održavan na adekvatan način, biti potrebno vreme potvrđuje i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  “Mi se borimo sada sa inženjerima iz EPS kako da “Kolubara” u narednih godini i po dana stane na noge. Sve naše analize kažu da je minimum godinu i po dana do dve potrebno da se u “Kolubari” otvore nova polja, uloži u mehanizaciju i poveća proizvodnja otkrivke”, izjavila je resorna ministarka na televiziji Prva.

  Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će EPS morati da uvozi električnu energiju, a struja na evropskim berzama je posebno skupa tokom zimske sezone kada je potrošnja u Srbiji inače velika.

  “U slučaju da u naredne dve sezone koliko će trajati obnova kapaciteta u Rudarskom basenu “Kolubara” iz domaćih izvora ne budemo dobijali dovoljno struje bićemo prinuđeni da je uvozimo.”

  U konkretnom slučaju, ako bi prosečna cena struje bila 125 evra po megavat satu to znači da bi na godišnjem nivou EPS, s obzirom da bi nabavne cene bile veće od prodajnih, zbog uvoza struje pretrpela gubitke od oko 460 miliona evra, objašnjava Gavrilović.

  “Prijava protiv Grčića, ostali neka traže drugi posao”

  Izvor: Danas, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE