Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Paprena“ setva pšenice: Ratari POTROŠILI sve što su ZARADILI

  U Srbiji je završena setva pšenice na oko 650.000 hektara, što je nekoliko hiljada hektara više nego prošle godine jer su poljoprivrednici bili motivisani visokom cenom na tržištu, ali je setva bila 50 odsto skuplja, rekla je direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

  Ona je rekla da su proizvođači sredinom novembra prošle godine, prodavali pšenicu po ceni od 23 do 23,60 dinara za kilogram sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a da ovih dana kilogram košta od 32 do 34 dinara, što je uticalo da povećaju setvene površine.

  „Setva pšenice je ove godine bila skuplja za 50 odsto, za toliko je bilo skuplje seme, a NPK djubrivo za čak 140 odsto“, rekla je Savović.

  Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je visoka cena pšenice bila razlog da se pšenicom zaseje nekoliko hiljada hektara više, ali da je setva bila znatno skuplja i da je veoma neizvesno da li će se visoka cena pšenice održati i naredne godine kad stigne za žetvu i omogućiti da nešto i zarade.

  „Ove godine je bilo skuplje seme, gorivo, mineralno djubrivo, rezervni delovi… pa smo sve što smo zaradili jesenas potrošili. Veliko je pitanje da li će cena ostati visoka do naredne godine kada ova pšenica stigne na rod. Ostaje jedino da se nadamo da cena pšenice neće padati i da će bar minimalna zarada preteći ovogodišnje troškove“, rekao je Jakšić.

  On je ukazao da je ove godine veliki problem nestašica mineralnog đubriva i da ga oko 30 odsto poljoprivrednika nije ni koristilo, a još veći procenat ni adekvatno đubrivo za jesenju setvu jer nisu mogli da ga nađu na tržištu ili nisu mogli da ga plate.

  Poljoprivrednici su zbog nestašice azotnog djubriva na tržištu za prolećnu prihranu pšenice i drugih jesenjih useva pre nekoliko dana najavili protest za 25. novembar, ali je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović obećao da će država pomoći i najavio da će u ponedeljak, 29. novembra na sastanku sa poljoprivrednicima u Požarevcu saopštiti na koji način će se rešiti taj problem.

  Ukoliko se pšenica ne prihrani mineralnim djubrivom prinosi, prema rečima poljoprivrednih proizvođača, mogu biti prepolovljeni.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE