Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papi dojadila KORUPCIJA u Vatikanu, reformiše FINANSIJSKU službu

  Papa Franja uveo je izmene u finansijskoj obaveštajnoj službi za borbu protiv pranja novca Svete stolice, posle finansijskih skandala i interne istrage korupcije koja je u toku, saopštili su zvaničnici Vatikana.

  Promene uključuju upravljanje i organizaciju vatikanske agencije za finansijski nadzor, koja je preimenovana u Nadzorni organ za finansijske informacije ili ASIF, saopštio je Vatikan. Do danas, agencija je bila poznata kao AIF ili Uprava za finansijske informacije.

  Predsednik ASIF Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmene koje je uveo papa, sadržane i u novom statutu, uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

  Papa namerava da uvede u Vatikan veću odgovornost i transparentnost, nastavljajući napore koje je započeo njegov prethodnik, Benedikt XVI.

  ASIF, prema novom statutu ima za cilj da pojača nadzor u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

  Finansijski skandali decenijama prate Vatikan, a najnoviji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je uloženo 350 miliona dolara iz Vatikana, a istraga o ovom slučaju je u toku.

  Prošle godine je tokom pretresa kancelarija AIF, vatikanska policija zaplenila poverljiva dokumenta, u okviru istrage tužilaštava Svete stolice o investiciji 2012. godine u zgradu u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

  Velik deo novca koji je Vatikan uložio u investiciju je od donacija katoličkih vernika.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE