Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pala vlada Dritana Abazovića

  Skupština Crne Gore izglasala je kasno noćas nepoverenje manjinskoj Vladi Dritana Abazovića, nešto više od 100 dana od njenog izbora.

  Za nepoverenje Vladi glasao je 51 prisutni poslanik, od kojih je jedan bio protiv, a 50 za.

  Pad Vlade podržali su poslanici stranaka koje su inicirale smenu, predvođeni Demokratskom partijom socijalista (DPS), a potrebnu većinu obezbedile su Demokrate Alekse Bečića, Bošnjačke stranke, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

  Bošnjačka stranka je bila deo Abazovićeve Vlade, dok su ostale članice, Socijalistička narodna partija (SNP) i koalicija okupljena oko pokreta URA, bojkotovali glasanje, što je učinio i Demokratski front (DF).

  Protiv je bila predsednica Skupštine Danijela Đurović iz redova SNP.

  Posle pada Vlade, moguće su dve opcije, pregovori o formiranju nove ili parlamentarni izbori. U drugom slučaju nephodno je skraćenje mandata Skupštini, dok bi postojeća Vlada bila u tehničkom mandatu.

  Smenu Vlade zbog potpisvanja Temeljnog ugovora i „blokade evropskih integracija“ iniciralo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

  Drugi pad zbog ugovora sa SPC

  Abazović je u završnoj reči izrazio nadu da će brzo biti konstituisana nova Vlada, dobiti novog mandatara i da će predsednik DPS Milo Đukanović ponuditi mandat nekoj od partija koje su podržale pad njegove Vlade.

  „Ako se to ne desi, to je neodgovorno i to treba da znaju građani da ste ih gurnuli u nestabilnost. Želim da verujem da imate nastavak plana. Crna Gora uz dosta muke prelazi u nove nivoe demokratije“, kazao je Abazović.

  Vlada Dritana Abazovića je druga u poslednjih nekoliko meseci koja je pala zbog Temeljnog ugovora sa SPC. Krajem aprila je nepoverenje izglasano kabinetu bivšeg premijera Zdravka Krivokapića nakon čega je formirana Abazovićeva manjinska Vlada.

  Izvor: Beta

  Foto: Vlada Crne Gore

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE