Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, kompanija

  Ovo su dva moguća rešenja za oporezivanje frilensera od januara

  Od januara 2023. uvodi se novi model za oporezivanje frilensera. Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje statusa frilensera u Srbiji objavila je novi model po kojem bi u narednoj godini trebalo da se oporezuju radnici na internetu.

  Ovaj model nudi radnicima na internetu mogućnost da odaberu između dva načina oporezivanja.

  Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije kažu da je novim predlogom Ministarstvo finansija uvažilo veći deo predloga predstavnika frilensera, a predlog za oporezivanje trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru sa jesenjim setom finansijskih zakona.

  Ubuduće će prijavljivanje frilensera za oporezivanje biti kvartalno.

  Digitalna transformacija (Unsplash)

  Radnici na internetu (Unsplash)

  Dakle, rok za prijavu prihoda ostvarenih u određenom kvartalu je 30 dana od njegovog završetka. To znači da prihode ostvarene od prvog januara do 31. marta, radnik na internetu treba da prijavi od prvog do 30. aprila. Porez će se plaćati najkasnije do isteka roka za prijavu za određeni kvartal, odnosno, u navedenom primeru, do kraja aprila.

  Prema predlogu radne gupe, frilenser će moći, na onlajn platformi, da u svakom kvartalu izabere jedan od dva ponuđena modela oporezivanja, a model može da se promeni u svakom narednom kvartalu.

  Ako radnik na internetu odabere model A oporezivanja, imaće neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara, odnosno na nivou kvartala – 57.900 dinara. Normirani troškovi u ovom slučaju iznose 34 odsto.

  Inače, normirani troškovi su oni troškovi poslovanja koji se priznaju, i to bez ikakog dokaza da su napravljeni, a uz pomoć njih se dolazi do osnovice za plaćanje poreza i doprinosa. To znači da se ovi troškovi oduzimaju od uplate, kako bi se dobila osnovica za obračun poreza i doprinosa.

  plata

  Novac, dinari (BIZLife)

  Na osnovicu, koja se dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda, obračunava se porez od 10 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje od 10,3 i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje od 25 odsto.

  Model B oporezivanja, s druge strane, znači da će neoporezivi iznos na mesečnom nivou biti 32.000 dinara, dakle 96.000 po kvartalu, a po ovom modelu – normiranih troškova nema.

  Osnovica za poreze i doprinose se, u ovom modelu, dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda, a na nju se obračunavaju porez od 20 odsto, doprinosi za zdravstveno osifuranje od 10,3 i za PIO od 25 odsto.

  Izvor: Nova S

  Foto: BIZLife/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE