Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Ministar šalje najvažniju poruku: „Nemamo problema sa novcem“

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da na državnom računu danas 303,4 milijarde dinara, da se sve obaveze ispunjavaju i da nemamo problema sa likvidnošću.

  „Dakle, mi smo potpuno likvidni, preko 2,5 milijardi evra imamo na računu, sve svoje obaveze država ispunjava, tako da sa te strane, mi sa novcem u ovom trenutku nemamo problem, rekao je Mali.

  Siniša Mali je gostujući na RTS-u rekao da će se, uz pomoć koju bi eventualno dodelio Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija boravi u Beogradu, državne finansije bile stabilne i sledeće godine.

  „Danas počinje misija i oni će biti u Beogradu dve nedelje. Razgovaraćemo o velikom broju tema, naročito o temama koje su vezane za postojeću krizu u svetu, i način na koji kriza ima uticaja na srpsku ekonomiju“, rekao je Mali.

  Prema njegovim rečima, država želi da bude odgovorna i spremna za nepredviđene okolnosti.

  Siniša Mali: Imamo dvoljno novca

  „Po svim planovima koje imamo, mi imamo dovoljno novca. Sa pomoći koju bismo dobili od MMF-a, mi smo potpuno stabilni i za narednu godinu. To je najvažnija poruka za građane“, naglasio je ministar.

  Ukazao je na to da postojeći aranžman sa MMF-om ističe u januaru 2023, te da će sa delegacijom MMF-a razgovarati o nastavku finansijskog aranžmana.

  Nas interesuje i to na koji način preko MMF-a možemo doći do jeftinijeg novca, jer ako se pogleda politika ECB-a i FED-a, kamate rastu, a novac je sve skuplji.

  „U naredne dve nedelje razgovaraćemo i o nastavku aranžmana, dakle, hoćemo da nastavimo reforme koje smo započeli još pre par godina. Razgovaraćemo i o finansijskom aranžmanu. Dakle, nas interesuje na koji način kroz MMF možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Ako hoćemo da nabavimo novac, hoćemo da ga nabavimo što jeftinije, jedan od izvora toga je MMF i zato hoćemo i o tome sa njima da razgovaramo“, kaže Mali.

  Kako je istakao, veoma je korisna saradnja sa MMF-om – ona daje prioritet našim reformama, a pomaže nam i u poboljšanju kreditnog rejtinga.

  „Reforma Poreske uprave, unapređenje sistema e-faktura, e-fiskalizacija, upravljanje javnim preduzećima, efikasnije sprovođenje javnih nabavki, kontrola javnih investicija i infrastrukturnih projekata. To su sve reforme koje uspešno sprovodimo kako bi efikasnije trošili novac poreskih obveznika, a sa druge strane kako bi bili atraktivniji za investicije“, rekao je Mali.

  On je naveo da je prihod budžeta ove godine veći za 170 milijardi dinara od planiranog, a da udeo javnog duga u BDP-u danas iznosi 53,7 odsto.

  „Imamo dovoljno novca na računu, imamo i nabavljamo i uglja da imamo za predstojeću grejnu sezonu, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, benzina, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiju“, rekao je Mali.

  Ocenjuje da će ova biti teška, ali, kako kaže, mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi.

  „I zato hoćemo MMF na našoj strani. Do sada smo se pokazali kao dobri partneri, hoćemo da nastavimo reforme zajedno sa njima, hoćemo da privlačimo strane investicije i dalje, hoćemo da otvaramo fabrike. Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada“, istakao je ministar.

  Prijava mladih za pomoć od 1. do 15. decembra

  Najavio je i da će od 1. do 14. decembra biti otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5.000 dinara mladima.

  „Pozivam sve mlade od 16 do 29 godina da se prijave. Odmah zatim – 15, 16, 17. u tim danima – videćemo tačno koji dan mi ćemo taj novac isplati mladima“, rekao je ministar.

  Ispunjavamo svako obećanje koje dajemo, mi hoćemo da budemo oaza sigurnosti za naše građane, naglasio je ministar Mali.

  Ministar nas ohrabrio: Ako bude i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE